POTATO WEDGES - my style
Bahan-bahan:
3 biji kentang
Tepung RFC HPA
Minyak untuk menggoreng
Bahan pelengkap:
Sos Thousand Island
Keju parut
CARA:
1. Kentang dikupas kulitnya, dipotong wedges (potongan memanjang. satu biji, bole 6-8 potongan). Kemudian direndam dalam air bercampur sedikit garam spy tidak cepat lebam.
2. Panaskan air dalam periuk kecil, rebus kentang, sehingga lembut. (mudah dicucuk dengan lidi). Toskan, dan lap kentang hingga kering dgn tisu dapur.
2. Tepung RFC dibancuh dengan sedikit air, menjadi batter seperti batter goreng pisang.
3. Panaskan minyak penuh, celup kentang ke dalam bancuhan tepung. Goreng kentang wedges sehingga berwarna keemasan. Balikkan hati2 supaya batter tidak tertanggal.
4. Hidangkan dengan sos thousand island dan taburan keju parut. :)
Makaroni ni, saya buat for dinner malam tadi bersama potato wedges tu. Makaroni ni ala-ala salad. Kami mmg tak pandai sgt makan salad. Jangan tanya camana rasanya, ya? hihihi. Terima kasih buat ros, sebab perkenalkan salad ni. Sekurang2 akak dah mencuba. ;) Izinkan akak tulis kat sini ya.
MAKARONI SARADA
Sumber: Ros, jintanmanis
Bahan-bahannya:
50gram makaroni ( Nurindah: saya guna jenis elbow, jenama San Remo)
1 biji kentang saiz kecil
1/2 cawan mix vegetable
beberapa helai daun salad
1/2 biji tomato
3 sudu besar mayonis
1/2 sudu kecil gula
sedikit lada sulah
secubit garam
(Nurindah: Tambahan, boleh tambah udang atau sotong dicelur. :)
Cara-caranya
1. Rebus makaroni mengikut arahan pada paket, tos dan ketepikan, kemudian rebus pula kentang hinggga empuk, lecek kentang dan satukan dengan makaroni.
2. Rendam sebentar frozen mix vegetable dengan air panas dan tapiskan bagi mengeluarkan air yang berlebihan, kemudian satukan dengan kentang dan makaroni tadi, campurkan mayonis, lada sulah, gula dan garam.
3. Alas piring dengan daun salad dan letakkan makaroni sarada di atas daun salad, hiaskan dengan hirisan tomato, sedia untuk dihidangkan.

Salam Indah,
ReplyDeleteBest menu sempoi cam ni....kan?
Salam kak roz,
ReplyDeleteHu, kejap jer makan tu. ;)
Salam Indah...anak2 akk pun suka wedges ...tak kira apa rasa pun mmg suka sangat...bak macaroni sepiring best tu basah ngan mayo
ReplyDeletesalam kak liza,
ReplyDeletesedap, kan? saya pun rasa nak makan lagi. yum yum..