Salam sejahtera. Ini menu tertunggak lagi. Masa ni, lauk basah tengah penuh dlm peti ais. Jadi hati pun berbunga-bunga jer nak masak. kakakah.Aritu gi kedai, terjumpa rempah kari mak siti, keluaran Nasuha Trading. Nasuha ni ada ladang herba, so bahan2 dia mostly memang dari ladang, bukan import dr mana2. Alhamdulillah, dah lama nak cari rempah cap ni, sebab seingat saya, kedai makan pun ada yg guna sup bunjut cap mak siti ni. Rasanya harga dia murah skit dr adabi. Sebab nak try resipi nasuha ni, saya ikut belakang paket. Hm... rasa dia ala2 kari roti canai kat gerai melayu ni. Sedap! Tak bau mamak... hahaha... tapi biasalah, saya tambah daun kari bagi bau lebih lagi ;)
KARI SOTONG MAK SITI - kari Melayu
Sumber: Paket
250gm sotong (ikan/ makanan laut)
1 pek 25gm serbuk rempah makanan laut Mak Siti (keluaran Nasuha Ent) - dibancuh dengan sedikit air
Santan - 1/2 biji kelapa.
3/4 cawan air asam jawa
2 ulas bawang merah
1.5cm halia - ditumbuk atau dihiris
2 sdb minyak masak.
Tambahan saya: Cili padi diketuk juga daun kari, sebab ada lebih dalam petiais, actually, dalam paket tu, dah ada beberapa helai daun untuk menambah bau karinya.
CARA-CARANYA:
1. Panaskan minyak dalam periuk, dan tumiskan bawawng merah beserta halia hingga berwarna kuning keemasan.
3. Masukkan bancuhan Serbuk rempah kari makanan laut mak siti, dan kacau rata sehingga garing.
4. Apabila kelihatan garing dan berminyak, masukkan santan, sorong dan air asam jawa dan biarkan mendidih di atas api sederhana hingga sotong masak.
5. Tambah garam secukup rasa
6. Hias dan hidangkan.
Masak stail saya jer, actually air ketam yg segar tu buat sambal saaangat sedap. hihi. Saya pun beli kat pasaraya NSK jer, tetapi make sure masak dalam sehari selepas beli spy ia tetap manis.
KETAM BERSAMBAL
3 ekor ketam sederhana besar - dibelah dua
1 biji Bawang besar -tumbuk
2 ulas bawang putih -tumbuk
1 inci halia - dihiris panjang
4 sdb cili kisar
1sdb Sos tomato
1sdb Sos cili
Sedikit Kicap masin
Sedikit Kicap manis
Air
Serai- diketuk
CARA:
1. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar. Tumis sehingga cili naik minyak.
3. Masukkan air, sos cili, sos tomato, kicap, halia, garam.
4. Masukkan ketam, gaul rata.
4. Tutup kuali dengan penutup periuk sehingga ia berwarna kemerahan. Selalulah balik-balikkan supaya ia masak sama rata.
5. Biar ia agak kering skit. Angkat. Ketam yang ada telur lagi sedap tau! :)
TELUR BUNGKUS
Telur bungkus ni, saya buat simple jer. Tak jumpa resipi. ihiks. actually malas cari. Jadi,dadarkan telur dulu. Tumis mixed vege tu ngan bawang, buh tabur kiub bilis yg dihancurkan, tambah air skit bagi dia lembut, tambah sos cili. Tuang atas telur tadi, bungkus.Siap!
No comments:
Post a Comment