Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, July 13, 2010

Akhir kalam


Salam sejahtera, selamat pagi. Di atas ialah menu Jumaat lalu. Dah selamat dimakan. :D Actually, saya rasa nak retired sementara berblogging.. Tidak seperti di onlinestore, mysweetlife-nurindah, adalah seperti diri saya yg satu lagi. Seorang isteri. Melalui satu proses pembelajaran dalam mendalami ilmu berumahtangga.

Saya pernah memasuki bidang sains komputer, tetapi dgn kewangan yg terhad, kita tak mampu mengejar ilmu perkomputeran yg semakin advance. Rezeki saya setakat itu. Tetapi saya tidak kecewa. Kerana dgn mula berblogging, mula advance dgn sendirinya, tidak perlu berbelanja ratusan ribu hanya untuk mendapat sekeping diploma dalam bidang perkomputeran. Rezeki saya setakat itu, dan, saya hanya ingin menambah ilmu berumahtangga, agar saya dapat menjadi contoh terbaik buat anak-anak saya kelak. Dan meninggalkan sedikit harta buat mereka.

Sebab itulah, saya sedih.... jika melihat mereka yang lemah semangat masa study. Mereka tidak tahu, betapa beruntungnya mereka mempunyai ibubapa yg sanggup bergolok gadai ribu-riban semata2 untuk mereka belajar.

Saya merajukkah? Hm..... sedikit. Adakah saya menghabiskan masa di rumah dgn berinternet atau mencari glamour. Hm..Sedangkan saya belajar. Sedih. Kalu saya menulis entry pasal doa dan amalan ibadah pun, sekadar saling memperingati. Bukan niat mengajar atau berdakwah dgan ilmu sekolah agama yg saya ada. Bukan itu... saya lebih suka mengajar anak-anak kecil yang dahagakan kasih-sayang dan ilmu agama. Kerana di internet banyak sgt copy paste yg kita tiada rujuk sumbernya.

Kalau ada entry masakan pun, hanya sekadar suka2. Main pondok2. Teringat masa kecik2, suka beli barang dapur guna daun. Olok2 makan, sedangkan itu hanya bunga dan tanah. Bertukar2 juadah, dan pura2 makan bersama. Kenangan yg indah. Sebab itu saya seronok dengan teman2 semua yg suka masak2 dan makan2.. :D Menjadikan blog ini satu kenangan yg terindah.

Akhir kata, tamatlah perjuangan saya buat seketika. Insya Allah akan kembali di masa yg tepat, dan hati saya kuat dan tidak terusik lagi. Salam ukhuwwah buat semua. Mohon maaf atas salah dan silap. Insya Allah, saya tidak ketinggalan melihat updated entry teman2 semua... :D


11 comments:

izahdaut said...

assalamualaikum..
napa ni nur,patut lama senyap.semlm tertunggu jugak ke mana cik adik ni. sabar ye nur dan akak hrap nur dpt update menu best2 lagi..huhuhu..tumpg sedih nih

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Indah,

sampai begitu sekali ke..

jika itu yang terbaik, teruskan.


email kRina contact no. mana tau nak jenjalan kat BSentosa rumah adik ipar

lemongrass said...

Salam Indah,
Semoga Allah berikan yang terbaik utk Indah sekeluarga ye.

fzi said...

Salam nur...
Akak doakan segala kebaikan buat diri nur... salam ukhwah yang berpanjangan... keep in touch fzi.pkasih@gmail.com

LENDANUAR said...

salam nur...take care ye.....mudah-mudahan ALLAH permudahkan segala urusan nur....amin..

sweetie2010.blogspot said...

Salam Indah,

Kak sweetie rasa terharu sangat. walaupun hanya kenal melalui blog, tapi kak sweetie rasa rapat. Kenapa yer tiba2 nak pergi.

Aperpun Kak Sweetie doakan yang terbaik buat Indah, Semoga apa juga bidang yg bakal diceburi mendapat kejayaan.

Jgn lupa pada Blog Sweethoney ya.

MAS ( DUNIAKU ) said...

salam indah...kak mas doakan semuanya berjalan dengan baik ye..moga Allah permudahkan segala urusan indah..jngn menyepi lama2 tau...

♥LOVE2COOK♥ said...

Owh no, don't do this Nur! I'm not happy letting U go..!!! :(

Hope U'll come back soon...take care.

Deliah's Deli said...

salam nurindah :) lama x dgr brita tb2 je x nak blogging plak-nape eyh? jgn la majuk2 @ sedey2 - kamikan ada...x lame lagi nak puasa..pas tu nak raya...x syok la x leh pose ngan nur...x blh raye ngan nur :)nnti bila dah ok nurindah bersiaran lagi tau-kami sentiasa menunggu n doakan yg terbaik bt nur-ok...cu :)

indahhouse said...

to izahdaut: salam kak izah, terima kasih tunggu saya, kak. :)
to azrina: salam kak rina, saya malu nak ajak ke rumah. apt jer, maintenance tak bagus. byk kucing kat apt ni.
to Lemongrass : salam kak LG, terima kasih atas doamu,kak :)
to fzi: Insya Allah, kak. Saya noted e-mail :)
to Lendanuar: salam kak. Terima kasih atas doa, kak :)
to Sweethoney: salam kak.Oh, mana mungkin saya lupa daun2 berguguran kat tingkap rumah kak sweetie. hihi.
to Mas: Salam kak. Terima kasih atas doamu,kak. Moga segalanya berjalan ngan baik :).
to Sis Love: Thanks kak. Insya Allah, kita main2 lagi, ya :)
to Deliah: salam Deliah. Terima kasih. kita kenal dulu pun time pose gak. hihi. dah setaun. mana mgkin saya merajuk lama2... :)

CatlinaFly said...

akak tunggu nur buat comeback..will miss you..;)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────