Salam sejahtera. Menu tertunggak lagi.Sesuai untuk dinner. Tauhu ni, saya beli tauhu lembut dalam bekas petak. Alhamdulillah, sedap, dan kenyang makan 2 orang, besar lak tu. hahaha. Dari malam hingga sahur, masih tahan lagi. Panaskan jer. Saya guna kicap biasa, sbb tu warna kuahnya hitam. :D
TAUHU KUKUS
Sumber Rinnchan
BAHAN-BAHAN:
Tauhu Lembut Jepun
4 tbs sos tiram
1 tbs makan sos nampla (Nurindah: sos ikan)
1 tbs kicap soya cair
1 tsp gula
1 tsp serbuk lada hitam
Secubit garam
3 biji bawang putih, diparut halus
1 tsp minyak bijan
Bahan tabur seperti hirisan daun bawang, cili merah, lobak merah, daun ketumbar dan bawang goreng.
CARA-CARA:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan tauhu lembut ke dalam bekas tahan panas yg telah dilengser sedikit minyak.
3. Dlm mangkuk lain, satu kesemua bahan lain kecuali bahan tabur. Kacau sebati.
4. Siram kuah atas tauhu. Kukus selama 15 minit.
5. Setelah masak, taburkan bahan tabur dan hidangkan.
KOBIS CINA GORENG BERFILAMEN KETAM
Kobis cina sangat sesuai dimasak stir-fry macam ni. Filamen ketam tu saya celur skejap, potong2, baru masukkan dalam gorengan, last skali. Sebab ia senang terburai. Rasa yang unik. ;)
JUS EPAL MERAH
Jus epal yang tak habis dimakan. Saya guna epall fuji, dan biasalah, epal kan cepat wane lebam gini. Tak tau camana nak buat dia putih skit. hihi...
SUP AYAM DAN SAMBAL KICAP
Dingamkan dengan sup ayam dan sambal kicap yang menambah selera makan. ;)

No comments:
Post a Comment