Sumber: Nik mesra.net
Bahan-Bahan:
2 ekor ikan masin gelama - sederhana besar
1 in lengkuas
1 in kunyit hidup
5 ulas bawang merah
3 cawan santan- jangan terlalu pekat 1 biji cili kering
2 keping nanas - potong ikut suka
1 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula
Serbuk perasa jika suka
Cara:
1- Blendkan lengkuas, kunyit, bawang merah dan cili kering.
2- Campurkan bersama-sama dengan santan, garam, gula dan serbuk perasa.
3- Masukkan nanas masak hingga mendidih.
4- Bila dah menddih masukkan ikan masin. kacau supaya santan tidak berketul.
5- Masak hingga ikan masak.
Cadangan Hidangan:
Hidangkan bersama-sama nasi putih. Hidangan ini enak dimakan semasa panas-panas. Lebih enak jika ada budu dan ulam.
AYAM BERSOS KACANG
Hihi. Ayam ni, hanya menggunakan kuah sate kak fida MyR yang saya buat aritu. Sbb saya ikut sukatannya betul2, maka banyakla yg saya dapat. hihi. Balance tersimpan dlm freezer. Saya campur kuah kacang tu dengan pati santan. Lumur ayam sekor or ketulan ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Baru digaul dengan kuah kacang tadi. Perap sekejap. Panaskan oven dan bakar hingga ayam masak.
APAM GULA HANGUS PEMBERIAN JIRAN -KAK IDA
SUP SAYUR CENDAWAN ENOKI
TELUR DADAR
No comments:
Post a Comment