Pagi ni, baca doa dulu:
Ha, dah jauh sifat malas, kan? saya buat breakfast berprotin tinggi harini. Pagi ni, saya buat pisang grill dan udang goreng tepung ni. Udang ni, tak gemuk macam udang celup tepung yang biasa. hihi.. ada campuran sos ikan, dan minyak bijan. Tak perlu air. Tak sedar, saya dah abiskan dekat 20 ekor. Gulp! Udang versi kecikla... bukan yang bagak2 tu. hahaha... Nak tido...
UDANG GORENG TEPUNG - sumber majalah rasa mei 2007, Rest. Serambi tasik, Shah Alam
Bahan-bahan:
20 ekor udang sederhana besar -dibuang kulit dan kepala, tinggalkan kulit di ekor.
6 sdm tepung jagung
1 biji telur - (dikacau sekejap)
1/2 sdm sos ikan
1/2 sdt minyak bijan
1/2 sdt serbuk cili
garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Pecahkan telur ke dalam bekas dan campurkan dengan tepung jagung, sos ikan, garam, serbuk cili, dan minyak bijan. Gaul rata.
2. Celupkan udang ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga kekuningan.
3. Sedia untuk dinikmati bersama sos cili Thai.



Sedap ni!!!!
ReplyDelete:)