Dadar Lauk Samarinda
Source: Buku aneka Hidangan SARAPAN alaf21, copy dari blog kak Izah
Bahan-bahan:
610 gm air
300 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan minyak jagung (saya guna minyak masak biasa je)
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning (saya letak 1/2 susu kecil kunyit serbuk)
Bahan inti:
20 gm rempah kari ikan
1 tin sardin - dihancurkan (saya guna tin kecil)
1/2 biji kentang- yang ni saya tambah
100 ml air
4 biji cili merah hiris (saya tumbuk cili padi)
2 biji bawang besar
5 sudu makan minyak masak
5 ulas bawang putih cincang
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua adunan hingga menjadi seperti adunan goreng pisang.
2. Kemudian masak di atas kuali dan leperkan secara membulat satu persatu hingga habis. Ketepikan.
3. Untuk membuat inti, panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan putih hingga naik bau.
4. Masukkan rempah kari dan sikit air dan masak hingga terbit minyak.
5. Masukkan kentang, sardin, cili, garam dan gula dan tunggu hingga masak.
6. Ambil dadar tadi, letakkan inti di atasnya dan gulung. Sedia untuk di hidang.

1st time tengok ketayap mcm ni....selalu kelapa jer.. takpun roti +sardin..hehe
ReplyDelete********************************
Kenalah anggap MIL tu umpama mak kita sendiri walaupun MIL tidak lakukan perkara yang sama.
Allah Maha Adil. Pasti ada hikmah.
Salam kak rina,
ReplyDeletehaha. saya pun pestime buat. Insya Allah, kak. Bg saya, mesti ada give n take. Seronok, kalu dapat berkawan ngan mertua. Banyak ilmunya :)