Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, July 7, 2010

Tempe jangan bening dengan telur, ikan masin, sambal tempe, dadih eonis lagi...


Salam sejahtera,
Saya tak bape sihat ni, dari malam tadi. masak sempoi jer. Tempe jangan bening campur telur dan carrot, ikan kembung masin, dan sambal tempe. Tapi, Alhamdulillah, berkat ada ikan masin... my hubby makan bertambah. :D. Lega ati saya, seb baik dia tak kisah saya masak camtu. Dessert semestinya agar-agar gula merah tu. Plus.... alang2 buat agar2, saya buat Dadih Eonis tu lagi... teringin bila tengok kak mas buat dadih kelmarin. hihihi... :)

Kelmarin, comment kat blog ni ada problem. Banyak yg hilang. Saya comment kat blog orang pun hilang. padahal, panjang tulis tu. hukhuk...sape2 ada masalah cam saya tak? Arini dah nampak ok, sebab ada blogger pagi ni dah letak comment dan dah publish.. magic sungguh! aduh blogger, janganlah buat camtu lenkali. semput saya...

Dadih Eonis ni,mula2 memang nampak cam berair. Letak dlm peti sejuk semalaman, Insya Allah, cantik goyangnya. Saya sukat guna timbang elektronik, sbb tu tak susah. Oklah, nak cau dulu.


UPDATED 4.54PM : Hihihi. Firstly, saya mohon maaf utk wong jowo sbb bahasa saya salah. Patutnya tempe jangan bening. bukannya mangan bening. seb baik kak hana tak perasan, kalu tak mau kena denda.. hikhik. Memang itu yang saya dengar, jadi itu yg ditulis..huhu. Dah tulis, baru tanya my hubby. hihi. Jangan bening ialah masak air. Tempe jangan bening ngan telur bercili ni, dari MIL, saya cuma gabungkan jadi satu. :D (ada di entry yang lepas2)




14 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...

rajinnya indah memasak, macam2 menu ada..kak mas nak tapau semua untuk lunch boleh...

izahdaut said...

wah bestnyer dadih..semlam si mas atas nih buat dadih gakkkkk... tul la nur, semalam ada prob kat komen..la ni pun sama..tengok ada 7 komen, bila buka nak bace, no komen yet pulak..pe hal la blogger nih

Ayu said...

salam nurindah,
aduh sedap nya lauk macam ni...betul2 cobaan lah...

sweetie2010.blogspot said...

Salam Nurindah,

Sedap sesekali pekene ikan masin ni, pembuka selera.
Tempe ni sedap yer indah, buat goreng camtu panas-panas pun dah sedap dimakan.

Kak sweetie banyak kali juga kadangkala komen tapi tak masuk kat blog tu, tak tahulah kenapa yer.

TREAT AND TRICK said...

Salam Nurindah, dah sihat ke? wah sedap lauk macam ini, kak pun suka...kak pun ada problem semlm, komen tak boleh publish tapi skrg dah ok...

ckLah said...

ckLah nak datang rumah Nur. jangan habiskan!

Deliah's Deli said...

salam nurindah...bljr 1 perkataan br ni-1st time dgr jangan bening sll ckp masak bening je tp apa2 pun masak simple mcm tu mmg heaven la-mungkin sbb dah biasa mkn cm tu sjk kecik :)

indahhouse said...

salam kak mas,
itu menu cincau tu. hihi

indahhouse said...

salam kak izah,
kes kepingin makan dadih :) Kelmarin, blogger masuk ospital kak. :D

indahhouse said...

Salam kak ayu,
kalu ikan masin, betul2 menambah selera kan?

indahhouse said...

salam kak sweetie,
ikan masin memang pembuka selera. tempe my hubby jer suka makan. saya baru blaja2 :D
Kelmarin memang buat semua para blogger kelam kelibut

indahhouse said...

salam kak TT,
menu malas2 jer tu kak. hihi.
yalah, tapi dah ok dah

indahhouse said...

Salam ckLah,
Teringat entry ckLah hari Isnin, kan,kan?

indahhouse said...

salam Deliah,
hihi. saya dulu2 rajin makan ikan keronge atau cencaru kering. Memang kering betulla, tak macam ikan kembung ni, ala2 jeruk gitu. Tapi meeemang sedap!
Saya pun bertambah tatabahasa arini. slalu sebut masak bening gak :D

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────