Salam sejahtera. Menu tertunggak lagi. First time, saya guna roti Burger Gardenia ni. So soft. Saya terberkenan sebab aritu, dah buat roti John (guna Frankfurter Gardenia) kat rumah banting. Alhamdulillah, mendapat sambutan. Saya rasa, special rasanya sebab rotinya yg lembut tu. :D Nice ah... sebab rotinya dah siap dipotong. Kami makan sekali2 jer burger, sebab tu berani beli roti burger Gardenia ni, sebab reganya pun boleh tahan. Daging burger pilihan mestilah pakcik Ramly punya. Sekarang dijual 10 keping perpaket. Yang saya pelik, daging burgernya murah... tapi sosejnya mahal pulak! kalu sosej, tetap pilih jenama ayamas la, murah skit. Daging Ramly ni, lebih baik dari daging Azmy. Itu dari taste kami la. Ish..ish.. saya dah membebel. HIHIHI. Sorry ya.. Jom jom lihat cara saya...
BURGER Ramly - my version
2 ketul Roti burger Gardenia
2 keping Daging burger Ramly - (keluarkan dari peti ais, cairkan sikit. kalu masih keras pun takpe,asingkan dagingnya)
Sedikit sos lada hitam
Sedikit kicap manis/ atau seasoning maggi
HIASAN:
Salad/ kobis yg dihiris kasar panjang
Timun Jepun/ timun biasa dihiris
Bawang hiris
1. Panaskan pan leper dengan api perlahan. Non stick lagi selamat la.. :) Tak payah taruk minyak.
2. Letak daging burger. Cucuk daging burger dengan garfu (kaedah ni supaya, ia masak sekata luar dan dalam. (Biasa kat gerai burger, dia potong dua).
3. Biar air daging keluar. Dah garing sebelah, baru balikkan sebelah lagi.
4. Cara nak bagi daging tu moist macam kat mcd, jangan tekan-tekan daging tu masa ia tengah masak, nanti jusnya keluar. Kalu suka garing pula, dipersilakan tekan :D
5. Bila dah hampir masak, baru tekan-tekan daging tu, untuk keluarkan minyaknya.
6. Tuang sedikit sos lada hitam, dan kicap manis/ sesoning maggi. Tekan skit. Balik-balikkan lagi. Angkat.
7. Buang lebihan minyak tadi. Grill sekejap roti burger hingga sedikit perang. Angkat.
8. Cara saya menghidang kat rumah. Letak daging atas roti, lapis ngan sayur, lapis ngan sebelah roti lagi. Sos dan mayonis, dihidangkan asing, sama ada, dituang dalam piring, atau dalam botol sos plastik yang ada muncung tu.. :D.
BENJO - my version
2 ketul roti burger Gardenia
2 biji telur untuk benjo
Blackpepper aji-shio (serbuk lada hitam berperisa)
1. Panaskan pan leper, masukkan sedikit minyak. Guna api kecil
2. Pecahkan sebiji telur di sebelah kanan pan, dan sebiji di sebelah kiri pan.
3. Biar telur hampir kental, baru balikkan sekejap. Biar half-cooked.
4. Balikkan ke sebelah yg ada kuning tu, tabur lada hitam aji shio secukup rasa.
5. Belah dua, lipat jadi 4 segi. Angkat.
6. Grill sekejap roti burger hingga sedikit perang. Angkat.
7. Cara saya menghidang, saya asingkan sos cili dan mayonisnya. Bila nak makan, baru tuang. :D
ROTI BURGER SOS SPAGETTI - my version
Jangan terkejut. Ada balance sos spagetti perasa cendawan Kimball. Saya geram sebab spagetti dah abis. Jadi, for breakfast, saya panaskan minyak, tumis 1 sdb cili kisar. Masukkan udang yg siap dikopek. Tuang sos spagetti secukup roti jer. Biar pekat2. Tutup api. Bolehlah dihidang dengan roti burger. Sedaaaap! My hubby suka. katanya nice idea.. ;)

salam nur...yg melengkar dlm burger tu sedapnye :) mmg bagus idea tu! :)mknn x abis mmg banyak gunanya-jgn dibuang2...membazirkan. sy pnh tgk org yg masak nasi banyak tp x ada sapa nk mkn,esoknye trus buang sbb katany x blh nk mkn nasi smlm padahal org tu bkn berduit pun-sedih klu sy jd nasi tu, asyik kena buang je :(
ReplyDeleteSalam deliah,
ReplyDeleteya deliah. kdg2 yg balance tu la yang byk membantu. cthnya, balance sambal, topup jer lauk lain, dah jadi satu menu. hihihi.