Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Saturday, July 31, 2010

Menu 12: Aneka burger


Salam sejahtera. Menu tertunggak lagi. First time, saya guna roti Burger Gardenia ni. So soft. Saya terberkenan sebab aritu, dah buat roti John (guna Frankfurter Gardenia) kat rumah banting. Alhamdulillah, mendapat sambutan. Saya rasa, special rasanya sebab rotinya yg lembut tu. :D Nice ah... sebab rotinya dah siap dipotong. Kami makan sekali2 jer burger, sebab tu berani beli roti burger Gardenia ni, sebab reganya pun boleh tahan. Daging burger pilihan mestilah pakcik Ramly punya. Sekarang dijual 10 keping perpaket. Yang saya pelik, daging burgernya murah... tapi sosejnya mahal pulak! kalu sosej, tetap pilih jenama ayamas la, murah skit. Daging Ramly ni, lebih baik dari daging Azmy. Itu dari taste kami la. Ish..ish.. saya dah membebel. HIHIHI. Sorry ya.. Jom jom lihat cara saya...



BURGER Ramly - my version

2 ketul Roti burger Gardenia
2 keping Daging burger Ramly - (keluarkan dari peti ais, cairkan sikit. kalu masih keras pun takpe,asingkan dagingnya)
Sedikit sos lada hitam
Sedikit kicap manis/ atau seasoning maggi

HIASAN:
Salad/ kobis yg dihiris kasar panjang
Timun Jepun/ timun biasa dihiris
Bawang hiris

1. Panaskan pan leper dengan api perlahan. Non stick lagi selamat la.. :) Tak payah taruk minyak.
2. Letak daging burger. Cucuk daging burger dengan garfu (kaedah ni supaya, ia masak sekata luar dan dalam. (Biasa kat gerai burger, dia potong dua).
3. Biar air daging keluar. Dah garing sebelah, baru balikkan sebelah lagi.
4. Cara nak bagi daging tu moist macam kat mcd, jangan tekan-tekan daging tu masa ia tengah masak, nanti jusnya keluar. Kalu suka garing pula, dipersilakan tekan :D
5. Bila dah hampir masak, baru tekan-tekan daging tu, untuk keluarkan minyaknya.
6. Tuang sedikit sos lada hitam, dan kicap manis/ sesoning maggi. Tekan skit. Balik-balikkan lagi. Angkat.
7. Buang lebihan minyak tadi. Grill sekejap roti burger hingga sedikit perang. Angkat.
8. Cara saya menghidang kat rumah. Letak daging atas roti, lapis ngan sayur, lapis ngan sebelah roti lagi. Sos dan mayonis, dihidangkan asing, sama ada, dituang dalam piring, atau dalam botol sos plastik yang ada muncung tu.. :D.



BENJO - my version

2 ketul roti burger Gardenia
2 biji telur untuk benjo
Blackpepper aji-shio (serbuk lada hitam berperisa)

1. Panaskan pan leper, masukkan sedikit minyak. Guna api kecil
2. Pecahkan sebiji telur di sebelah kanan pan, dan sebiji di sebelah kiri pan.
3. Biar telur hampir kental, baru balikkan sekejap. Biar half-cooked.
4. Balikkan ke sebelah yg ada kuning tu, tabur lada hitam aji shio secukup rasa.
5. Belah dua, lipat jadi 4 segi. Angkat.
6. Grill sekejap roti burger hingga sedikit perang. Angkat.
7. Cara saya menghidang, saya asingkan sos cili dan mayonisnya. Bila nak makan, baru tuang. :D



ROTI BURGER SOS SPAGETTI - my version
Jangan terkejut. Ada balance sos spagetti perasa cendawan Kimball. Saya geram sebab spagetti dah abis. Jadi, for breakfast, saya panaskan minyak, tumis 1 sdb cili kisar. Masukkan udang yg siap dikopek. Tuang sos spagetti secukup roti jer. Biar pekat2. Tutup api. Bolehlah dihidang dengan roti burger. Sedaaaap! My hubby suka. katanya nice idea.. ;)


2 comments:

Deliah's Deli said...

salam nur...yg melengkar dlm burger tu sedapnye :) mmg bagus idea tu! :)mknn x abis mmg banyak gunanya-jgn dibuang2...membazirkan. sy pnh tgk org yg masak nasi banyak tp x ada sapa nk mkn,esoknye trus buang sbb katany x blh nk mkn nasi smlm padahal org tu bkn berduit pun-sedih klu sy jd nasi tu, asyik kena buang je :(

indahhouse said...

Salam deliah,
ya deliah. kdg2 yg balance tu la yang byk membantu. cthnya, balance sambal, topup jer lauk lain, dah jadi satu menu. hihihi.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────