Salam sejahtera. Muffin ni baru lahir petang kelmarin. Ada tergolek2 lagi kat dapur tu. hihihi. Muffin saya ni, hasil campuran keju parut dan kismis. Intai kat blog kak Mas, mas-duniaku. Bancuhan ini kurang manis, lemak dan padat. Ada pelbagai adds on yang disyorkan oleh empunya asal resipi. Terima kasih banyak-banyak buat kakak2 semua dan empunya resipi yang sudi berkongsi. Izinkan saya share kat sini, ya :) Di bawah saya sertakan 2 versi bahasa.
NOTA NURINDAH : Jika nak add keju parut, untuk dapat keju yang ala2 cair dlm muffin, keju tu masuk pelan2 jer, bagi sekata. Terus bakar. Saya punya, tak dapat keju cair macam kak D, sebab cara saya sebatikan keju, kasar sangat agaknya.
BEST EVER MUFFINS
rujukan : kak izah, kak mas, dan resipidiana
Source: Lori@ allrecipies.com
Bahan-bahannya (Untuk 12 biji)
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
¾ cawan gula
1 biji telur
1 cawan susu segar
¼ cawan minyak sayuran
Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi. Dan gaul menggunakan garfu sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit.
4. Tuangkan adunan kedalam mangkuk muffin.
5. Pelbagaikan muffin anda:- Muffin Blueberi: Campurkan 1 cawan blueberi segar. Muffin Kismis: Campurkan 1 cawan kismis yang dicincang. Muffin Kurma: Campurkan 1 cawan kurma yang dicincang. Muffin Cheese: Masukkan 1 cawan keju cheddar yang telah diparut.
6. Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning-kuningan.
=========================================
BEST EVER MUFFINS
By: Lori@ allrecipes.com
"Start with this basic recipe, and add one of several different ingredients for a variety of different muffins."
Prep Time:
10 Min Cook Time:
25 Min Ready In:
35 Min
Ingredients
2 cups all-purpose flour
3 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
3/4 cup white sugar
1 egg
1 cup milk
1/4 cup vegetable oil
Directions
Preheat oven to 400 degrees F (205 degrees C).
Stir together the flour, baking powder, salt and sugar in a large bowl. Make a well in the center. In a small bowl or 2 cup measuring cup, beat egg with a fork. Stir in milk and oil. Pour all at once into the well in the flour mixture. Mix quickly and lightly with a fork until moistened, but do not beat. The batter will be lumpy. Pour the batter into paper lined muffin pan cups.
Variations: Blueberry Muffins: Add 1 cup fresh blueberries. Raisin Muffins: Add 1 cup finely chopped raisins. Date Muffins: Add 1 cup finely chopped dates. Cheese Muffins: Fold in 1 cup grated sharp yellow cheese. Bacon Muffins: Fold 1/4 cup crisp cooked bacon, broken into bits.
Bake for 25 minutes, or until golden.

Salam nur..
ReplyDeletebestnya tengok muffin ni naik yek..akak nk try jugek nnt..yg resepi ni lum cube lagik :)
ambil 4 ketul leh..
salam mummyseri,
ReplyDeleteMemang naik, kak. Baking powder 3 sdk tu. hehehe... ala kak.. sketul sorang ek? ;)
salam nur...rajen btul mbaking-sy dtg nak amik je,blh kan3x? :)
ReplyDeletesalam deliah,
ReplyDeleteini versi nak abiskan stok susu segar. kihkihkih..