Salam sejahtera. Haritu teringin nak makan nasi himpit. Tapi takde orang nak belikan. ngee.. jadi disebabkn dah lama tertangguh nak buat kuah kacang kak fida Myr, maka aritu terbuat juga. Alhamdulillah, seronok..
Kuah kacang kak fida, sedap rasanya. Cukup rempah. Cuma agak manis. Saya sesuaikan kuah kacang ini dengan sate goreng. Saya didihkan kuah kacang, masukkan sate goreng. Biar sebati seketika. Angkat. Rasanya... umph! Nasi himpit pulak cara saya, dah lupa tengok kat mana. Tapi saya rajinkan diri isi beras tu dalam plastik eskrim. My hubby cakap.... nasi himpit eskrim.
NASI HIMPIT
Lupa kat mana jumpa cara ni. Saya guna plastik eskrim. Lagipun masak skit jer. 1 cawan beras dibasuh. Saya tak rendam pun. Plastik eskrim di cucuk garfu 5 tempat. Terus sudukan beras dalam plastik eskrim,sukatan 1/4 tinggi (4-5 sudu kecil) . 2/4 lagi space ruang nasi dan 1/4 lagi space utk ikat. Rebus dalam periuk lebar. Mula2 memang nampak kemetot. Tapi dah separuh kembang, nampakla dia memanjang. Nasi impit yg cantik, tak nampak ruang nasi dia, tapi nampak licin. Biar hingga ia membesar penuh2 plastik. Dah masak, toskan, tunggu sejuk baru kerat. :)
SATE GORENG
Sumber kak Fida, MyR. Saya dah buat dulu, klik sini.
Satay_goreng
kak fida@myresipi.com :Satay yg tk perlu dicucuk dan dibakar,hanya menggoreng aje tetapi rasa tetap same.Sesuai utk juadah hari lebaran dan juga rumah terbuka.
Bahan-bahan ( 10 orang )
* 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
* 150 g gula pasir
* 100 g gula merah
* 100 g madu, 2 sk garam
* Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
* 3 sb ketumbar biji - sangar
* 2 sk jintan halus - sangar
* 1 sb lada sulah biji
* 6 ulas bawang putih
* 1/2 jari halia
* 2 hiris lengkuas
* 4 batang serai - hiris
* 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.
4. Untuk kuah satay - http:/www.myresipi.com/top/detail/5464
KUAH SATE
Sumber: Kak fida MyR
kak fida@myresipi.com: Disajikan bersama satay goreng dan juga satay biasa.
Bahan-bahan ( untuk seberapa banyak satay yg ada )
* 300 g kacang tanah - sangar dan kisar kasar
* 100 g gula pasir
* 150 g gula merah
* 40 g asam jawa
* 1 sk garam dan 1 sk kunyit serbuk
* 2 biji buah keras*
* 1 sb ketumbar biji - sangar*
* 1 sk jintan kasar - sangar *
* 1 sk jintan halus - sangar *
* 2 hiris lengkuas *
* 2 hiris halia muda *
* 20 tangkai cili kering *
* 7 ulas bawang merah *
* 5 ulas bawang putih *
* 7 batang serai - hiris *
* 20 g udang kering *
* 1 cawan minyak masak
Cara-cara
1. Satukan gula merah dan asam jawa,diramas dgn secukup air utk mendapatkan 500 g air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
2. Kisar halus bahan2 bertanda *
3. Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan gula,garamdankunyit serbuk dan kacau rata.
4. Masukkan bancuhan air asam dan kacang tadi ke dlm bahan yg ditumis. Masak atas api perlahan hingga keluar minyaknya.

Salam Indah,
ReplyDeletewah tak laku sate kajang ni. sedap2dah pandai buat sendiri, sate + nasi impit + kuah kacang..hmm kenyang
salam nur...sudah bersiaran nampaknya :) alhamdulillah nur dh smakin ok. agak sibuk sikit sini. sedap nasi impit tu. creative idea senang potong dan cantik. -take care.
ReplyDeleteSalam Indah. Wah, sedap ni ada nasi himpit. Nnt raya kita buat sama2 ya.... hehe.
ReplyDeletesalam kak sweetie,
ReplyDeleteala kak. sate kajang mana bole lawan....hihi. sukatan camni senang bila nak makan skit2
salam deliah,
ReplyDeletethanks Deliah, nanti saya singgah ya. takpe, utamakan kerja dlu. ;)
salam kak roz,
ReplyDeletehihihi. ya kak. nanti raya kita buat real2 punya.