Salam sejahtera, selamat petang. Ha, tu dia. Berderet step masak. Udang mamak ni, lain skit caranya. Tak macam sambal biasa. Jadi, saya ikut betul2 supaya, menjadi. Rasa dia... meeeemang sedap! Pior bau mamak ni. Tak berenti saya merantah udang ni, siap hisap kulit2nya skali. hihihi...
UDANG MAMAK
Copy dari rumah kak hana. Sumber soda hikari. Terima kasih banyak-banyak buat kakak berdua. Mohon halalkan resipi ya. :)
Bahan-bahan
* 1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya - ade udang kurus jerk!
* 2 biji limau nipis - ambil jusnya
* 1 biji bawang besar - cincang
* 1 biji bawang putih - cincang
* 1 cm halia muda - tumbuk
* 1 batang serai - di ketuk
* 1/2 cawan air/stok ikan
* 1 susu besar sos tomato
* 1 sudu besar sos cili
* 1 sudu besar serbuk kari ikan - lenkali nk lebihkan skit
* 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
* 1 senduk gulai cili kisar
* 2 tangkai daun kari
* 4 helai daun pandan
* Garam, gula serbuk lada sulah
Cara-cara
* Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
* Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
* Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
* Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
* Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
* Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.

Step 1. goreng udang dulu.

Step 2, tumis bawang besar, daun pandan dan daun kari dulu.

Step 3, masuk bawang putih,cili kisar, serai,halia, serbuk kari.

Step 4, masuk campuran sos, garam , gula, serbuk lada hitam. Kacau sebati. masuk udang tadi. Siap dihidang :D

sedap kan udang mamak tu, suami kak mas suka sangat, kalau tukar dengan ayam pun sedap, kak mas dah buat dah,sedap sampai menjilat jari...
ReplyDeletewah sedapnya..kecur air liur ida yg tengah puasa sunat ni..yum yum
ReplyDeletesedapnyer udang..tapi sayang hubby akak tak makan..ye nur, sekarang kat area kampung akak tengah musim salak.buah kundang tu kalau dah kuning...fuuhh maniiiiis yang amat..manis dan rangup
ReplyDeletesalam nurindah :) wah..banyak skali masak nyer-nak tapau semua ni-udang ngan pisang grill tu kasi lebih yer :p
ReplyDeletesalam kak mas,
ReplyDeletelauk ayam? oh, nanti nak try jugak la. :D
Salam kniedaz,
ReplyDeletetgah pose kak? mitak ampun, kak. hihi
salam kak izah,
ReplyDeleteoh, hubbu kak izah berpantang ya? kak...
kecur mulut saya denga buah kundang tu. huhu... buah salak.. nak cari kebun mana ni... tak tahan.. hihi
salam deliah,
ReplyDeleteoh.. ini lauk sewaktu dengannya jer. yg bawah tu dah jd bersiri. hihihi
salam, testing
ReplyDeletetesting..
ReplyDeleteSalam nur..terima kasih kunjugan nur..sorry yerk tk reply msg2 nur terdahulu..
ReplyDeletekaksue baru jer berkira2 nak buat udang rini leh guna resipi nur nie..tp lam otak terpaksa modifi sbb bnyk brg tkder kt sini..tp bisa diatur..he3..t.kasih yer kongsi resipi dan idea..bestlah bnyk resipi k t umah nur nie..
Salam kak Sofieyya,
ReplyDeleteTakpe kak. hihi. saya buat syimple2 jer kak. betul tu, kita modify bahan yg ada. hihihi
Er... nape comment yg ni hilang ek? blogger...! tulun...!
ReplyDelete