Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, July 2, 2010

Angan2 tak sudah...


Er.... saya ada penyakit...... Bukan berat sangat pun, ringan2 jer...... Kalu My Hubby takde, saya malas masak dan makan. Berat ke tu? Cam tu jugak, bab buat keja rumah. malas tul bila dok sorang2, tapi asal my hubby ada kat rumah, macam2 saya nak buat, nak masak itu, buat ini... Semangat berkobar2 je sepanjang hari. hahaha. Itu riak ke, bukan kan,kan,kan? Cuma bila ada teman, kita jadi lain macam. Hati pun manyak senang woo... sebab dpt teman yg menyenangkan hati, sudi dengar celoteh dan loyar buruk saya. Bole jadi Wonder Puff Wife, buat 3-4 keja dalam satu masa!

Malam ni, saya malas tido, nak main intenet. Sini takpe, ada guard. tak takut sangat dok kat umah.Actually, ada kenduri cukur jambul cucu Mak Ngah, kat jalan ke Morib nun hari Ahad. Saya dah serba-salah, Ini kenduri makngah, kakak my MIL. Kenal rapat pulak tu. Kenduri wak long pun kami pegi. yang ni, tak lepas pulak.

Saya ingat lagi, last kenduri makngah, masa saya keja Tadika dulu. Hari kawin anaknya, sama hari trip ke Zoo. Ke zoo je tau.. Oh, rasa nak nangis time tu. Nak lepas budak2 tadika seramai hampir 30 orang tu payah. Guru besar bawa baby dia. Guru nursery sorang tengah mengandung. Sorang lagi, bawa anak2 sramai 3 orang.Tinggal saya, sorang2 guru tadika. Camana saya nak lepaskan diri? Akhirnya, saya suh my hubby balik sorang. My hubby pandang saya semacam jer, dekat seminggu. huhuhuhu...

Abis taun, saya berhenti. Saya berhenti, walaupun tadika tu, dekat sangat kat rumah. Sangat susah hati bila nak cuti atau MC, sebab sayalah satu2nya pekerja bergelar guru tadika kat situ. huk.. dah dah la keja tadika kalu nak cuti pun payah...

Tapi, kali ni, saya dah tanya betul2 ngan my hubby. Saya don't mind kalu balik. naik KTM pun takpe, asalkan jaga hati sedara mara. Tapi My hubby cakap, tak payah balik.... dia pun dah maklumkan kat mak. Fuh... lega skit hati. My hubby kenal saya camana. Memang segan siot kalu dia takde. apatah lagi dikelilingi sedara mara. Maafkan kami, Mak Ngah. Kalu abang balik awal hari Ahad tu, kami balik jap :D.

Mane ada entry makan malam ni. saya taktau nak makan apa. cari sos spageti nak buat spagetti carbonara sejak tadi, tak jumpa. Rupa2nya.... mana ada beli! hahahah. Puasla saya cari. Rupanya sos spageti orignal jer yg saya beli, dah bukak aritu, buat syelek pizza. kalu rajin, makan spagetti bolognese, jerla. :D. Merapu-rapu saya ni. Dah dahla... kita jamu mata ngan angan2 saya ni, snap2 kat IKEA :D

Saya amat suka sofa ala English macam ni, bunga dia sooo country


Nak ada para, pastu ada almari camtu. Lampu2 wei... so romantic bercanda-canda. hahah.


Dapur kering macam ni, best wo... menguli roti. Ada kabinet lak tu.


Kaler dia hitam putih cam dapur sis Love, kan kan kan...? angan2 lagi saya ni. hihi


Abang... kalu dapat duit bonus puluh ribu, dapat tak dapur ni untuk saya? wakakaka. Besar kan dapur kering tu?


Tersusun jer dapur, memang berkenan sangatlah!

Meja makan yang menggoda.....

4 comments:

ckLah said...

Angan-angan tu salah satu sumber kebahagiaan...tak payah bayar pun....he..he..

Deliah's Deli said...

salam nur..pg ikea mmg sll bt kita berangan2 sbb mlalui angan2 jer leh dpt mcm2 tp kdg2 tu apa yg sy angankan x de sapa jual..smpai letih mencari-camne tu?sy fikir bagus gak, x mbazir :D

kakchik said...

salam nur. kakchik pun sama nur kalau suami takde. macam hilang separuh semangat hehe.
kenduri-kendara keluarga ni kakchik pun ada pengalaman tak dpt hadir sebab urusan sendiri, misalnya ada kelas, kerja hari sabtu dan keluar daerah. suami balik sorang, MIL ok je tapi makcik2-in-law yg pndg semacam.
nur.... kakchik pun suka gambar2 tu

indahhouse said...

to ckLah: salam ckLah,Insya Allah kak :)

to Deliah: salam, adus..apa yg dicari deliah tu,moga tercapai angan2 deliah :)

to kak chik : salam kak. suami kan teman kita? hihi. psl kenduri2 ni, saya hanya pegi ngan hubby jer. tak reti gi sorang2 :).

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────