

Resipi sosej cheese roll ini, sama jer dengan resipi roti gulung sosej yang saya buat sebelum ni. Cuma kali ini, saya update dgn menambah slice cheese dan salut dgn breadcrumbs. Nasib baik sempat capai breadcrumbs ni kat bakery aritu. Inspirasi dari kak Inahar dan kak madiha. Kata kak madiha, slice cheese tu, letak separuh, supaya cheese tak keluar masa menggoreng. Menggoreng sosej roll ni mesti guna api perlahan. Jika berkeju macam ni, enak dimakan suam2. Sedap dicicah dengan sos cili thai :D
SOSEJ CHEESE ROLL
Diubahsuai oleh : Nurindah
Asal resipi: Sumber: Norzulaili, majalah Rasa Jan 07.
Bahan-bahan roti gulung: (UPDATED!)
2 biji sosej ayam - (nurindah:Saya belah 2, nak bagi banyak :)
4 keping roti - dipotong tepi
1 biji telur
Breadcrumbs
minyak untuk menggoreng
2 slice keju -belah dua
Cara:
1. Pukul telur hingga rata.
2. Lenyekkan roti dengan penggelek.
3. Kemudian letak sosej, dan slice cheese tadi di atas roti. Gulung kemas.
4. Sapu sikit telur tadi pada roti supaya gulungan melekat.
5. Potong hujung sosej supaya nampak cantik. (Nurindah:sosej lebih jgn dibuang)
6. Celupkan pula keseluruhan roti gulung tadi ke dalam bancuhan telur.
7. Kemudian salut dengan breadcrumbs.
8. Panaskan minyak dan goreng hingga keemasan. (nurindah:api perlahan sikit, supaya sosej di dalam masak dan salutan tidak hangus)
Nama asal resipi ni. Bukan saya yg letak ya. hihi.. Kelihatan lembik skit, sebab saya terpaksa gantikan bahan santan dengan susu cair. Adunan bingka ni, saya kacau bagi rotinya hancur. Hasil yang memuaskan hati saya. Sungguh sedap, dan menyelerakan. Sesuai dgn namanya. ;)


BINGKA ROTI GERENTI SEDAP
Sumber: Kak Junjs. Copy dari blog kak ummizaihadi.
Bahan:- (loyang 5"x5" untuk separuh adunan)
1 buku roti Gardenia/Hi-5 yang dlm plastik pendek.
3 cawan santan
3 biji telor
1 cawan gula
garam
sedikit esen vanila
kismis
1 tin jagung krim
sedikit mentega
Cara-Cara:-
Masukkan roti, santan, gula, telor, garam, esen vanila ke dalam mangkuk. Biar terendam selama 5 - 10 minit. Jika suka roti hancur, boleh kacau sedikit agar roti hancur.
Masukkan jagung dan kismis, kacau sedikit.
Sapukan mentega dalam loyang.
Tuangkan adunan. Cubit sedikit-sedikit mentega dan tabur rata di atas adunan tadi sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 190C sampai masak/garing (*akak masak 40 minit untuk half adunan ni)

Salam Indah
ReplyDeleteTerkecur melihat bingka roti ni..sedap juga tuh..tambah kismis lebih ckit yer Indah. Nak try juga yg ni. Thanks Indah kak Sweetie ambik resepi.
salam kak sweetie,
ReplyDeletehihi. saya pun tambah kismis gak kak.. tapi biasalah kismis buat rasa masam2 skit. try la kak. memang rasa cukup2 jer. bagi saya la.. hihi.