KUIH TEPUNG PELITA
-Bonus Kelas masakan
Servings: anggaran 20 bekas kecil
Bahan A (bawah):
200gm tpung beras (cap teratai)
1.2 liter air (1200ml)
100gm gula pasir
1/2 sdk air kapur (anggaran secubit air kapur + air)
4 helai daun pandan + 200ml air (200ml air pandan)
1 sdt pewarna hijau
Bahan B (atas ):
100gm tpung beras
900ml santan
40gm gula
secubit garam
Bahan C :
Daun pisang secukupnya, dilayur - (untuk bekasnya)
1 cawan gula pasir (untuk air gula di bawah).
Nota Nurindah: Bekasnya saya guna bekas plastik kecil2.
CARA MEMBUATNYA:
1. Sediakan mangkuk daun pisang. (Saya gantikan dgn bekas plastik tahan panas).
2. Kisar daun pandan bersama air dan tapis. Satukan semua bahan A dalam sebuah periuk. Masak adunan itu hingga hampir pekat. Angkat. (tempoh: anggaran 10 min).
3. Letakkan 1 sudu besar gula pasir dalam mangkuk daun pisang itu dan tuangkan bahan A yang telah dimasak tadi. Kukus 15 minit.
4. Satukan semua bahan B dan masak hingga hampir pekat. Tuang atas bahan A tadi. Kukus semula 10 minit.
5. Angkat dan sejukkan.

No comments:
Post a Comment