Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Monday, August 30, 2010

Saham..

Salam sejahtera. Firstly, jutaan terima kasih atas ucapan dan bertanya khabar. Cerita tu ada, but rasa malu pula nak post entry. sedangkan saya tak dapat nak blogwalkin balas ke blog teman2. Entah apa yang saya sibukkan. :)

My hubby masih kurang sihat. Dan saya akan moody untuk blogging. :) Teman2 yang sedia maklum, saya takkan sempat blogging semasa my hubby ada kat rumah. My hubby yg minta saya tidak blogging. Saya akur. Lagipun, hari lain saya still around the net.. jangan risau, wokeh.. ;)

Saya masih perlu update kedaionline kami, check e-mails order, jg update tempahan produk jualan kami.Laptop ni pula ada sedikit masalah, tapi Insya Allah diperbaiki. Oklah, kita cite pasal lain pula ya. ;)

JUMAAT.
Kami ke CIMB HQ di jalan semantan. Ada class bersama G.M Teoh di situ. First class kami di Auditorium kat BSKL. Klik sini untuk details

"Mr. G. M. Teoh is a professional trader with 33 years exposure in stocks, financial derivatives and crude palm oil futures trading. He is currently a licensed futures broker with CIMB Futures Sdn Bhd."

My hubby dah main saham for 2 years. Kerana kelasnya free, Saya boleh ikut sekali. For advanced class, only RM 200 dan ada yg RM1,600 . Fokusnya tentang FKLI dan FCPO.

FKLI -FTSE Bursa Malaysia KLCI Futures (FKLI)
FCPO - Crude Palm Oil Futures (FCPO)


Bagi ramai yg terjebak dalam saham, akan tahu apa itu Bursa saham, KLCI, FKLI dan FCPO. Untuk apa main saham? Yes, for MONEY.

Semua tahu, kan.. siapa director CIMB? adik PM kita. G.M teoh ialah penasihat untuk CIMB Futures. Then who the first will make money when the market in superb? Ehem.... ;) Just want to share.

Saya hanya temankan hubby. Untuk main saham, needs MONEY to makes MONEY. My hubby pun main skit2 and still learning. Mens always attract to money, right? Ya, of course.. my hubby akan ambil saham under Syariah.

As a wife, i must know.. what my hubby is doing. Dan untuk itu, saya kena attend class. Nasib baiklah, class tu free. hihi.. In English, tak semua saya faham. Maklumlah, saya bukan org dunia saham. Tetapi bahasanya mudah, dan G.M Teoh is "charming" orangnya. Jumaat lalu, kami tengah khusyuk lihat slide dan dengar analisisnya, tiba2 dia cakap around 15 minit untuk buka puasa. Kami still takmo keluar, sebab excited dengar ceritanya. Then, tiba2 bunyi azan bergema dalam auditorium CIMB tu. :D. I see, from his laptop... so charming, right? Cuma ada 3 orang Muslim dalam class tu.

BULL AND BEAR. Istilah saham. BULL untuk pasaran naik. BEAR untuk pasaran turun. SELL AND BUY ialah satu permainan dlm saham. When U buy, there is a WAR. Kena pastikan saham kita jual pada masa yg tepat, bukan berlagak pandai.

Perlu ke tau pasal saham? Of course, ya. Kita sering lihat syarikat2 yang jatuh bangun dalam cerita2 drama kat TV. Hanya syarikat yg teguh tersenarai dalam BSKL. Dan kita melabur duit untuk dilaburkan dalam syarikat trsebut. Jika ada rumours syarikat nak bangkrup ke apa, seringkali kita dengar ramai yang jual saham mereka supaya tak rugi. Kata G.M teoh, masa kita dapat maklumat trsebut, it is too late. Dia berikan cara " new trading method" supaya kita tak terlalu lambat. Caranya ialah analisis Graf menggunakan Meta Stock. Cara ini dah lama digunakan. Tetapi tak ramai pandai menggunakannya.

Alhamdulillah, my hubby makin mahir menggunakan meta stock ni setelah masuk class G. M teoh. Dan dia tidak terlalu risau akan turun naik harga pasaran, kerana balik rumah.. my hubby akan check graph tu by ONLINE. That's why.. saya tak bole online malam. :D

Oklah, saya dah penat tulis. Insya Allah, akan menyusul post lagi.Oh ya, next appointment kami 24 Sept, lepas raya. Kalau ada yg minat nak ikut.. Free saja. Boleh tambah pengetahuan.

2 comments:

HaSue said...

salam nur..seronoknya nur tau banyak pasal saham. lagi2 kalo saham untung jer manjang mesti seronok kan.hehe..

indahhouse said...

Salam kak hasue,
hihi. saya sekadar ambil tau kak. not me, tapi my hubby punya keja tu. memang seronok kalu harga naik. dan takut bila harga nampak turun. hihihi

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────