Skarang ini, internet amat semput di sini. Baru buka bbrp tab untuk blogwalking, laptop dah hang. Kata hubby, mungkin RAM tak cukup, atau mmg server agak lembap. Jadi, selain kesibukan, itulah citernya kenapa saya tak larat blogwalkin kebelakangan ni. Insya Allah, bila lapang, saya akan hop sikit2. :)
Menu sahur. Sambal udang ini saya pernah buat sebelum ini. Asalnya resipi paru goreng berlada kak Anis. Saya adaptasi kepada sambal udang ini. Memang sedap dan cukup rasanya. :D
SAMBAL UDANG VERSI TUMBUK
Udang - (RM 3)
5-7 tangkai Cili kering (dibuang biji, dibasuh dan rendan dgn air panas sehingga lembut)
Halia
Belacan
1 sdm Sos tomato
1/2 cwn air
garam
CARA:
Tumbuk semua bahan. Tumis sehingga naik minyak. Masukkan udang dan garam. Tambah air untuk kuah. Biar udang masak dan kuah pekat. Boleh juga udang digoreng dahulu spy lebih garing.
TAUGEH MASAK LEMAK
Menu sahur yang paling mudah. Bila nak cepat, saya cuma basuh taugeh dan toskan. Panaskan santan, bawang putih dan bawang merah hiris. Bila hampir mendidih masukkan taugeh, cili merah, garam, kiub bilis. Biar sebati. Angkat dan hidangkan.
Menu sahur juga. Telur putih balance buat biskut masih ada dalam peti ais. Saya pernah buat menu ni dahulu, tapi guna telur sebiji. Alhamdulillah, okla buat habiskan telur kan? ;)
TELUR GORENG IKAN BILIS 2
Bahan-bahan:
2 biji Telur putih
bawang besar
ikan bilis
cili padi garam
1. campur ikan bilis, bawang besar hiris, cili padi, garam .
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tuang telur tadi. Kacau2 telur hingga agak hancur dan garing. Angkat dan hidangkan.
AIR MATA KUCING
My hubby beli kat pasar ramadhan ni.
Menu berbuka. Kali ni, saya cuba tumis pula. Tak lari rasanya. My hubby pula kata, rasa macam maggi tomyam. Inilah hasilnya..
TOMYAM AYAM 2
Beberapa ketul ayam - dipotong kecil (ambil bahagian tulang lebih manis)
Beberapa hiris halia.
1/2 biji Bawang besar - dihiris
1 ulas Bawang putih - diketuk
6 biji Cili padi - diketuk
1/2 periuk air
1 1/2 sdm Perencah Tomyam Adabi (biasanya dah ada sedikit garam)
Sayur - (saya tak masukkan sbb kekurangan bahan)
1/2 sd kecil garam
Serai -diketuk
daun limau purut
CARA:
1. Tumis bawang hiris, halia, serai, daun limau purut dgn sedikit minyak masak.
2. Masukkan sedikit air , baru masukkan ayam. Tambah lagi air secukupnya.
2. Masukkan perencah tomyam . Biar air mendidih dan ayam empuk.
3. Masukkan cili padi, garam dan sayur.
4. Angkat dan hidangkan.
Tak tau apa nama sayur ni. batangnya putih, daunya hijau pekat macam sawi. Saya masak macam sawi goreng biasa, cuma add hati ayam.
SAYUR GORENG HATI
Sayur sawi/bak choy/kobis cina
1-2 ketul Hati ayam
1 ketul pedal ayam
1 ulas Bawang putih -dihiris
1/2 biji Bawang besar -dihiris
garam
1/2 cawan air
CARA:
1. Panasakan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng hati dan pedal hingga separuh masak.
2. Tambah air untuk empukkan lagi pedal ayam. Biar air sedikit kering.
3. Masukkan bawang dan garam. Gaul sebati. Jika nak berkuah, boleh tambah air lagi.
4. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment