Alhamdulillah, bertemu lagi. Moga semua teman2 dalam sihat wal afiat.
Saya mencuba-cuba kamera. Dah lama tak pegang. Bergegar jugak kamera tu bila saya cuba fokus ambil foto makanan, hehe.. merajuk kot. ;) Lauk-lauk di bawah ni beberapa hari lepas. Malam tadi, saya buat nasi ala 'nasi ayam dara'. Saya buat ayam goreng berempah macam kat sini (tapi skip bawang putih dan lumur rempah serbuk je), buat kuah sup kosong, sambal belacan, kuah kari kosong, sayur timun. Malam sebelumnya, buat chicken chop ala riverside. Saya buat ayam bakar madu (tak buang tulang ayam pun), sekadar buat sos lada hitam simple, dan ubi keledek bakar. Semuanya sekadar melepas kemaruk dari makan kat kedai. hehe... Insya Allah, lainkali baru saya ambil gambar, ya. :)
Yang di bawah ni, semua ulangan. Tapi kombinasi menu mengikut apa yg ada.
Udang masak lemak bercili campur tempe
Udang sederhana besar 10 ekor.
Tempe
Santan secukup kuah yang dimahukan
Bahan kisar: Bawang merah, bawang putih, halia, cili padi 7-8 tangkai, 3 tangkai cili kering(direndam lembut dahulu).
Tumis bahan kisar sekejap. Baru masukkan santan. Biar mendidih sekejap. Masukkan udang, juga garam, sedikit serbuk kunyit, dan perasa. Biar udang masak. Angkat dan hidangkan.
Lala masak lemak pedas
Lala 1 kg
Santan secukup kuah yang dimahukan
Bahan kisar : Bawang merah, bawang putih, halia, cili padi 7-8 tangkai.
Tumis bahan kisar sekejap. Baru masukkan santan, biar mendidih. Masukkan lala, garam, sedikit serbuk kunyit, dan perasa. Tutup kuali sekejap dengan tudung periuk supaya lala masak sekata. Bila masak sekata, angkat dan hidangkan.
Ikan cencaru sumbat
Ikan cencaru besar yang dibelah belakang - dua bahagian.
Bahan TUMBUK: 5 biji cili merah (buang biji) ,2-3 ulas bawang putih, garam secukup rasa, sedikit gula. Sumbat bahan tumbuk ke dalam bahagian belakang ikan yang telah dibelah tadi. Goreng dengan api kecil hingga ikan masak.
Kangkung goreng ikan masin
Kangkung 1 ikat - dipotong.
1 ketul kecil Ikan masin tenggiri - direndam dalam sedikit air dan dihancurkan kecil2.
Kicap cair
Bahan kisar: Bawang merah, bawang putih, halia, cili padi 7-8 tangkai.
Tumis bahan kisar, masukkan ikan masin. Baru masukkan kangkung dan kicap cair, juga air secukup rasa.
Salam indah! mekaseh tuk doanyer :-) alahaiiiii sume sedap2 nak2 yg ada tempe tu haaa.. kita lama tak makan tempe tau sob sob lala tu pun sedap sumeeeee sedap2! suke lauk2 mcm ni tp dlm masa yg sama jugak tak suke sbb mesti nak tambah nasi :D kita baca bismillah tauuu tp sbb sedap hihihi...
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeletesedap sedap menu makanan kat sini.Saya suka sangat makan siput lala..ummm sedap.
indah
ReplyDeletesedapnya ...lapar lak tgk sumer gambar tuh :)
Salam ika,
ReplyDeletesame2 :). susah cari tempe kat sana ya? saya jarang beli, bila teringin saja. hehe.
Alhamdulillah, nikmat sihat tu bila bertambah nasi. :D
Salam kak Nor,
ReplyDeletehehe.. kalu dapat lala yg besar memang puas makan. Rasanya lala sejenis kerangan. er, ada jenis siput ya kak? Takpela, asalkan seafood, semuanya sedap2 ;D
Salam kak Lynn,
ReplyDeleteInsya Allah, kita cari nasi lepas nih. hehe..