Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, July 20, 2012

Quick Help: Goal, Habit, Task


Salam sejahtera,
Alhamdulillah, Ramadhan telah diumumkan 21 Jul 2012.

Bertenang. Tarik napas...

Saya tidak sangka mengesan bad/good habit ini penting. Sungguh, baru saya sedar beberapa habit yang saya kurang ambil perhatian. Saya list. Jika ada yg sama dgn saya, kita ambil peluang Ramadhan untuk berubah.

Kan malam tadi ada dalam semanins kurma tv9, katanya " Ramadhan ialah bulan memperbaiki diri. Sebab itu Allah datangkan ia setiap tahun utk orang Muslim yg Mukmin kerana Syaitan pun diikat, syaitan dlm diri pun diikat. Kerana itu, hati kita terbuka utk membuat perkara baik sepanjang bulan Ramadhan. (pakai pakaian baik-baik, jaga lidah baik-baik, melakukan solat dan berdoa banyak-banyak.  Semangat Ramadhan harus bermula dari dalam diri, barulah melihat cara hidup oranglain. Iman orang Mukmin ini ada naik dan turun, jadi perlu recharge selalu!  Insya Allah!)

notes: Saya baru melihat progress reno rumah, moga-moga Allah permudahkan...  Kalau oranglain senang nak buat task dll sebab dia kemas rumah secara 'as is', bermakna  cuma top up dan touch sana dan sini sikit.  Tahun ini saya payah sikit, orang nak pindah rumah, berterabur sikit barang2, nak follow up macam-macam hal lagi...Kita istiqamah. Semangat! :))


Photo source: productivemuslim


Goal:
Habit:
Task (how to solve):



Personal Development.

Goal: Minum air
Habit: Susah nak cukup 2 litre air.
Task (how to solve): Bila kurang sihat campur minuman dgn zamzam, banyakkan jus kurang gula, Beli mineral 5 litre (kecuali ada penapis air), beli flask utk simpan air panas bila2 perlu.

(How much? Water (in litre) to drink a day = Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water. )
Dari my hubby: Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :

1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.

2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.

3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.

4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.


Goal : Nak kurangkan nikmat tidur
Habit : kalau tertidur lama sangat..
Task (how to solve) : Berdoa, berdoa, jaga kesihatan, makan vitamin, bersenam biar badan cergas minda cerdas!

Goal: Nak bangun setiap hari berdoa di 1/3 malam
Habit : Susah
Task (how to solve) : Pasang beberapa jam loceng. :), tidur mesti berwudhuk dan baca doa.

Goal:  Nak jaga Hati, jaga mulut, jaga kelakuan
Habit:  sensitif, defensive terhadap perkara tertentu.
Task (how to solve): Be calm, ucapkan " sabar, I'm fasting..."

Goal: Sediakan 'beg Ramadhan' 'bakul Ramadhan',
Habit: Tertinggal barang
Task (how to solve): Letak buku doa, buku notes, kain sembahyang, kurma paket dan air mineral, barang anak-anak.


ME & my family

Goal: Menu senang dan buah-buahan untuk berbuka, menu cepat, berkhasiat, dan bagi energy untuk sahur.
Habit: cepat stress dan blur
Task (how to solve): Doa banyak-banyak, zikrullah, tulis Menu planner utk 2 minggu - sebulan. Beli bahan masak . Masak dan frozenkan mana-mana makanan yg perlu.

Goal: Bangun seawal pukul 4 untuk prepare sahur dll.
Habit: Risau tak sedar
Task (how to solve): Pasang beberapa jam loceng. :), tidur mesti berwudhuk dan baca doa.

Goal:  Bagi support kat suami, supaya kalau balik kerja lewat pun dipermudahkan untuk solat berjemaah di masjid. Dan kalau keluar hujung minggu pun, solat berjemaah di masjid. Insya Allah!
Habit: Hubby penat..
Task (how to solve): Berdoa, dan sediakan  Fast Bag (bekalan kurma, air mineral, buku doa, kain sembahyang, kain pelikat, duit kecil untuk bersedekah tabung masjid)

Goal: Bersedekah
Habit: Risau bila takde duit kecil.
Task (how to solve):Doa supaya Allah hilangkan sifat bakhil, sediakan duit kecil untuk bersedekah di mana-mana. Kalau takdepun, ada duit besar pun redhalah! Allah akan gantikannya..

Goal: Sedekah makanan.
Habit: Segan bila nak terima sbb buat kuih biasa-biasa.., Bila makanan sikit lebih utamakan family dari oranglain,
Task :  Berdoa supaya Allah hilangkan sifat bakhil, niatkan  bersedekah makanan sebab masing-masing nak kutip pahala, bersedekah makanan elok pada mereka yg selalu sibuk bekerja atau yg mnjaga anak kecil atau tiada family.

Goal: Nak lekas ke masjid atau surau lepas berbuka.
Habit: Terlambat bila nak cari pakaian.
Task (how to solve): Sediakan 'hanger Ramadhan' utk pakaian-pakaian untuk lekas ke masjid dan surau utk solat terawikh. Takdelah kelam kabut nak bersiap lepas berbuka. 'Bakul Ramadhan', letak semua barang keperluan semasa Ramadhan yg sesuai diletak, cth hadiah, kurma paket, buku anak-anak, etc.


Work

Goal:
Habit:
Task (how to solve):

Islam / community:

Goal:
Habit:
Task (how to solve):


Saya buat planner sendiri. Mengikut rujukan ini: ultimate Goal, Habitator, Taskinator




Copyright © 2012


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

1 comment:

Harry said...

Hi, Nice post! Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

Thanks!

Harry
harry.roger10@gmail.com

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────