Salam sejahtera,
Kari ayam ni, masak untuk dinner malam tadi. Saya kurangkan kuahnya, dan kentang , sebab suami saya tak suka kuah kari ayam banyak sangat. Nanti, dia tak lalu makan lak. Penat2 saya masak. Ahaks...
KARI AYAM - sumber majalah RASA
1/2 ekor ayam - dipotong2
3 biji kentang- dipotong 6
6 ulas bawang merah- tumbuk
2 ulas bawang putih -tumbuk
2.5 cm halia - tumbuk
3 sdb rempah kari ayam - cairkan dengan skit air
1 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
1 biji pelaga
1 batang kulit kayu manis
200ml santan pekat
750ml air
garam secukup rasa
Cara : - style My ABAH
Saya tumbuk semua bawang dan halia.
Tumis bahan tumbuk dalam periuk bersama bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, sampai naik bau.
Masukkan rempah kari. Tumis hingga agak kering.
Masukkan skit air supaya tidak hangus.
Masukkan ketulan ayam. Gaul rata ayam. Biar sedikit kering.
Masukkan santan dan air secukupnya.
Masukkan garam
Sentiasa kacau kari ayam sehingga ayam hampir empuk.
Baru masukkan kentang.
Bila kentang dan ayam empuk, tutup api. Hidangkan

No comments:
Post a Comment