Lauk ni, kurang laju malam tadi. saya jer la yang asyik nambah. ngeee...
Salam sejahtera,
Malam tadi suami saya balik lewat. Saya lom makan, tunggu hubby. Katanya mesin rosak, line tak leh jalan. jadi dia asyik monitor bersama technician. Dia dah buka posa dulu, makan nasi lemak. Sampai di rumah hampir kul 11.00 pm. Terus nampak tilam. Aduh, ciannya dia...Saya gerak dulu, supaya hubby makan skit, baru tido balik. Kami makan sama-sama, tapi tak macam biasa. Mata dah layu.
Pagi ni, kami ulang makan nasi. Rasa cam tak puas makan malam tadi....heheh.
UDANG MASAK LEMAK PEKAT - sumber my MIL(mother in law)
Bahan:
udang sederhana besar
santan cukup-cukup banyak udang
2 ulas bawang putih -tumbuk
2 biji bawang merah -tumbuk
1 biji cili merah- buang biji,tumbuk
1 inci halia -tumbuk
sikit kunyit serbuk
Garam dan perasa
Cara:
Tumis bahan tumbuk. Bila naik bau, masukkan udang. Pastu masukkan santan, dan kunyit. Tambah garam dan perasa. Angkat, hidang.
Sotong tin REX.My MIL suka masak sutun nih. Jadi,lauk ni la yang hubby asyik ulang tambah.
SOTONG REX TUMIS CILI API - sumber my MIL (mother in law)
Bahan:
1 tin besar sotong jenama REX
1/2 biji bawang besar -dihiris nipis2
2 ulas bawang putih -didadu
4 biji cili api - dipotong kecil
Cara:
Tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan sotong dan kuahnya. Tabur cili api. Biar mendidih, angkat. Hidangkan.
sayur campur tumis pedas. guna yang mana ada jer. heheh
SAYUR CAMPUR TUMIS PEDAS - sumber sendiri
Bahan:
1/2 biji kobis - jenis kecil
sikit bunga kobis -potong2
1 paket fishball -
1 biji tomato- potong 6
1 sudu makan cili kisar
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis2
1 ulas bawang putih -dihiris nipis2
1/2 kiub serbuk bilis meggi
Cara:
Tumis bawang besar dan bawang putih. Masukkan cili kisar. Skit garam. Biar skit garing. Masukkan air skit dan fisball. Biar fishball masak. Pastu masukkan bunga kobis. Bila skit layu, masukkan kobis .Tabur kiub bilis megi. Dan masukkan tomato. Kacau kejap. Angkat dan hidangkan...
Wah....berderet-deret...tapi kalau disuruh pilih antara makan dan tidor..akak pilih tidor gak!!!Letih badan...dan otak...tak larat nak digest makanan dah ooo...
ReplyDeleteAkak tak pernah beli lauk pauk dalam tin EXCEPT for Sardin...
Selalu beli sotong fresh jer...tapi family akak cili api...kureng sangat...setakat cili hidup yang merah tu pun dah kira pedas...(Akak suka pedas..tapi yg lain tak tahan pulak....)
Salam kak watie,
ReplyDeletehuhu. kami, kalu tak makan malam, maunya pagi esok layu...jer. badan no energy. hehe
sutun REX tu, my MIL yang slalu beli. Kita ikut2 jer...ihiks
Orang jowo ni kaya ngan cili api...kalu takde dlm masakan, meemang makan slow jer.
Terliur sangat nampak udang tue kak.. kite kalo sambil pejam mate pon buleh habeskan semangkuk tuh..hehehe
ReplyDeleteSalam Ijan,
ReplyDeletesuka udang ya? hehe. kak pun sama...