Salam sejahtera,
Cekodok ni, saya guna resipi cekodok pisang Chef Norzailina. Tak ingat amik kat mana. Actually, kena perap 2 jam. Tapi, tak sempat nak tunggu 2 jam, terus goreng.. Maka rupa kuih bom pisang aka cekodok pisang, tak semontel resipi asal. Cubalah perap 2 jam, gerenti gebush...!
KUIH BOM PISANG
Bahan-bahan:
600gm pisang ranum
1 biji telur
120ml susu segar
60-70gm gula pasir
210-230gm tepung gandum
1 camt soda bikarbonat
sikit garam
minyak untuk menggoreng
Cara:
Lecek pisang.
Masuk telur + susu + gula.
Ayak tepung + soda bikarbonat + garam ke dalam adunan
Kacau rata. Adunan mesti agak keras. Jika lembik, bentuk tidak akan bulat.
Biar adunan selama 2 jam
Baru bentukkan bulat2 dan goreng hingga warna keemasan
Toskan minyak.
** Pisang ranum perlu tepung lebih.

No comments:
Post a Comment