Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, November 13, 2009

Nasi goreng tomyam, ayam goreng, ulam lettuce, roti paratha kawan, sardin

nasi goreng tomyam yang kehilangan bunga kantan. bunga kantan takde. hihi

Salam sejahtera, selamat pagi.
Panjang tajuk pagi ni. Dinner malam tadi, buat nasi goreng tomyam. Ada pes tomyam, tapi tak lalu nak makan tomyam berkuah. Jadi, tukar selera lak. Ulamnya lettuce dipotong2 dan tambahan ayam goreng...hui, baru ngam. Minum lak, buat teh laici, hubby suka ngap-ngap buah laici dalam air  teh ni... 

Breakfast pagi tadi makan laju2, maklum roti paratha segera. Lebih sedap dimakan panas2. Sebenarnya roti tu dah sedap. Tapi, saya panaskan jugak sardin, wat cecah2. 
Maaf ya semua, kami dah  makan dulu. ngeeee...

hubby cakap new taste, tapi sedap... ;)

NASI GORENG TOMYAM - sumber, rapi nov 05

Bahan-bahan:
1 mangkuk nasi putih
1 sdb cili kisar/cili boh
2 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih -tumbuk
1 batang serai -diracik
2 sdb pes tomyam
2 biji telur
garam secukup rasa
1 tangkai bunga kantan - didadu halus

Cara memasak:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih, dan serai hingga hampir garing.
2. Masukkan cili kisar, gaul rata seketika.
3. Kemudian, masukkan pes tomyam
4. Pecahkan telur
5. Masukkan garam dan bunga kantan
6. Masukkan nasi, gaul sebati.
7. Angkat dan hidangkan.

ulam lettuce jer

Ngam kan, dengan ayam goreng....chicken wings lak tu. :)

yang kiri, queen punya. yang kanan king punya. jangan tertukar tau...haha
Ops....lupa, minuman kami....TEH LAICI. Tak larat nak snap da...

roti paratha bawang jenama kawan. my MIL yang kenalkan. saya ni, tak pandai beli frozen food kecuali karipap dan donut. hahaha

sardin wat cecah2. tambah cili padi potong2.

breakfast kami....

12 comments:

Watierman said...

Banyaknya...juadah yang terhidang...senyum bangga si Suaminya....Akak pernah dengar..kisah sedih seorang kenalan..tak pernah dapat layanan makan minum dari isteri sejak berkahwin...ini realiti...sebak dada dengar...kesian....sekarang masih bersama...sebab ada 2 org anak...masih kecil...tapi hidup si suami makin serabut...Moga Allah memudahkan kehidupan mereka...AMIN!

indahhouse said...

Salam kak watie,
hihi. kami pun slalu jugak makan tunjuk2 kat kedai. Sejak masuk foody bloggerz ni, rasa da bertambah vitamin R (rajin) nih...Insya Allah..

LOVE2COOK said...

Alamakkkk! Love want all of that!!! uish uish uish, feeling so hungry right now! Dugaan! ;)

HaSue said...

akak nak ayam tuh seketui..kalo nur bagi 2 ketui skali pun akak tak marah..heeee

nurindah said...

Hi kak Love, kita pun lapar gak...nati nak lunch umah kak Love. ;)

nurindah said...

salam kak hasue,
hihi. chicken wing da abes... nati kita goreng lg, ya?

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak indah.....sedap nampak menu walaupun ringkas.....nasik goreng dengan ayam goreng...kalau cik abang saya tu la peberet makan malam...dia tak gaduh2 sangat nak makan yang grand2 .simple tak pa janji besttttt...

nurindah said...

Salam alimaz,
Hehe. kami jarang buat nasi goreng wat dinner. Asalkan suami suka makan, kita turutkan aja,kan? ;)

blogresipi said...

Amboii banyaknye makanan nih... nasi tper tukar.. sayap tuh jgn... heheh...tingin lak nk mkn nasi goreng tomyam..huhu

Nuridah said...

salam nurindah,

nasi goreng tomyam...itu feberet knur anak beranak..boleh lah share ngan knur...byk tu
makanan yg terhidang...buat lapar perut aje.

nurindah said...

Salam Ijan,
hehe. nape taknak wing Ijan? Mama Mikael taknak terbang jgk ke? hahaha

nurindah said...

Salam kak nuridah,
Oh, mesti sedap kak nur masak. nanti nak gi umah kak.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────