Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, November 4, 2009

Sotong celup tepung, sup tulang my MIL, sawi goreng, telur dadar, sambal kicap.

DINNER malam tadi...hidangan sup tulang n the geng....

  Resipi hentam jer.  Rasanya rangup, sedap, dan tak jemu. hihi

SOTONG CELUP TEPUNG -sumber sendiri,   inspirasi dr resipi tepung ayam goren Ijan...hehe

(sotong mesti dicelup satu2, jk tak ia akan melekat. satu lg, hati2, meletup...! haha Sebaiknya gunakan kuali yang ada penutup.)

Bahan:
sotong kecil - badan sotong amik seketul2. mata sotong dibuang dan kepala dibelah dua.

Adunan:
Tepung beras secukup sotong
1/4 biji telur
air secukup utk adunan tepung goreng.
1/2 sdkecil serbuk cili
1/2 sdkecil serbuk kari
1/2 sdkecil serbuk lada putih

Gaul semua bahan adunan hingga pekat. Panaskan minyak. Amik sotong, celup dalam adunan dan goreng satu- persatu. Buat cepat2 dan tutup kuali. Biar garing.


Sup masih style my MIL kerana hanya style my MIL yang menepati selera suami saya

SUP TULANG - sumber my MIL (mother in law).

p/s: Saya ada olah skit2 sebab tak catat resipi mak. main tengok jer. Resipi sama ngan sup ayam, cuma tukar tulang jer n guna sup bunjut tulang...

1/2 kg Tulang lembu - direbus sampai empuk dengan 2 inci halia ketuk

Bahan tumbuk : sejemput rempah jintan manis + sejemput jintan putih + sejemput biji ketumbar + sejemput lada hitam + bawang merah 4-6 biji biji/bawang besar saiz kecil (1 biji) + bawang putih 3 biji + halia 1 inci

rempah :Bunga lawang, Bunga cengkih, Kulit kayu manis
Tambahan : sup bunjut tulang
garam
perasa

1. Isi air dalam periuk.Rebus tulang lembu dgn halia ketuk sampai empuk.
2. Bila tulang dah empuk, tambah air, sup bunjut dan didihkan lagi dalam 5 min.Api sederhana.
3. Panaskan kuali. Tuang minyak skit.Tumis rempah ratus, dan bahan tumbuk.Hingga skit garing. Angkat dan masukkan ke dalam sup tulang.Biar mendidih lagi.
4. Bila dah naik bau, tutup api. Tabur daun sup, daun bawang. Hidangkan

cam biasa, sambal kicap penyeri rasa...hehe

telur dadar penambah lauk...

sawi goren wat pelawas...ahaks

11 comments:

Watierman said...

Mak aai banyak nya lauk pauk makan berdua...boleh habis ke???

Kalau akak mesti sengkak ...tengok banyaknya!!

nurindah said...

Salam kak watie,
tak banyak tu. close up pic, sbb tu nampak byk. haha. kami byk merantah lauk dr nasi ..ihiks.

fzi said...

Salam nur...
tengok sume lauk nur ni tiba2 je akak rasa nak masak awal sikit untuk lunch ari ni....hehe

nurindah said...

Salam kak Fzi,
hihi. jom msuk dapur. ;)

LOVE said...

Whoaaa, banyak tuh!! ;) Sedap2 plak menunya kan! ...nyummmmmmyyyy

nurindah said...

HI kak Love,
Menu biasa jer tuh. lebih2 telur dadar tuh..hihi

HaSue said...

sup tulang tuh buat akak terliur laa nur..
Nanti anta semangkuk laa ke rumah akak yer..akak xleh masuk umah sndirik nih..haha

kakchik said...

walaupun nampak cam simple tapi kakchik rasa berselera je tengok lauk-pauk yang nurindah sediakan tu. hari ni kami pun masak sup tulang juga gaya ummi kakchik, hehehe. memang cara orang tua kita ni tak kita mak sendiri atau MIL, sentiasa je rasa sedap.

nurindah said...

salam kak hasue,
nantikan kedatanganku..hihi

nurindah said...

Salam kak chik,
Bg my hubby saya yg orang Jowo ni, menu bersup, masak bening..lebih laju dari kari2 atau msk lemak. hehe...

Ya la kak, iklan widgeo tu yg buat blog sangkut2.
harap pc da ok.:)

blogresipi said...

Wah akak buat sotong celup celup ye... best tue. Buat makan cicah sos memang best tue :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────