Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, July 10, 2013

Semangat Ramadhan, me and my family ramadhan checklist 2013 (UPDATED 18 jul)


Salam 1 Ramadhan 1434H

Alhamdulillah, kita bertemu lagi. Sejak kelmarin, saya sibuk mengemas apa yang patut. Last minute check. Lauk pun baru siang dan asing-asingkan kelmarin. Dengan mengemas fail lagi, membuat kepala saya sakit sepanjang hari.

Alhamdulillah, saya hanya sempat bersolat terawikh di rumah malam tadi. Malam ini, Insya Allah, nak ke surau. Bila kuliah syeikh Nuruddin (belajar tafsir hadis) diadakan 1,2,3 malam ramadhan, nampaknya saya kena masak awal, dan prepare sahur awal.  Di surau taman kami, ada dibuat tahlil setiap malam, itulah aktiviti masyarakat, saling menyedekahkan doa buat arwah-arwah di bulan mulia ini. Kata orang, kita jangan lupa pada yang tiada.

Di sini: Saya mohon maaf atas terkasar bahasa, tersilap kata, tersalah cara sepanjang kita mengenali. Insya Allah, saya akan cuba hop perlahan-lahan ke blog teman-teman. :)
Semoga amal, sadaqah, dan ibadah kita diterima Allah.  Jaga kesihatan untuk berpuasa Ramadhan. Jagalah solat  wajib, bersolatlah terawikh dan tahajjud, dan baca al Quran. Moga kita diberkahi Allah malam Lailatul Qadar, malam yang lebih baik dari seribu bulan. :))




Doa Nabi SAW bila bertemu bulan Ramadhan Ramadhan: Allahumma sallimna li ramadhan wa sallim ramadhana lana wa tasallamhu minna mutaqabbala.

Ya Allah, selamatkanlah kami untuk ramadhan (sampaikanlah kami dgn ramadhan),
dan selamatkanlah ramadhan untuk kami (jagalah ramadhan daripada kami merosakkan dengan kelakuan buruk kami)
dan selamatkanlah ia untuk kami (terimalah dan berikanlah kami kesungguhan beribadah sehingga penghujung bulan Engkau menerima amalan kami).
(sumber terjemahan doa: video)

Ya Allah, selamatkanlah kami bagi Ramadhan, dan selamatkanlah bulan Ramadhan bagi kami, dan biarkanlah dengan selamat ia berpisah dari kami, ketika kami telah menjadi orang yang diterima."
 (Sumber terjemahan doa: sentuhan-qalbu.blogspot.com/rangkaian doa ramadhan)


✔  ME & MY FAMILY  CHECKLIST RAMADHAN 2013   :

Ibadah

☑ Berniat Puasa  sebelum tidur. Kerana itu, sunnah tidur cara Rasulullah harus sentiasa dijaga seperti baca doa tidur, baca 3 Qul. Semua dapat pahala tu.

☑ Mesti buat : Sedekah al Fatihah kepada arwah abah  setiap kali lepas Solat.
*   Yaasin/tahlil  utk arwah pd malam Jumaat.

☑ Semak cara solat terawikh
http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/2010/08/sembahyang-tarawikh.html

☑  Print : jadual imsak dan berbuka (maghrib)  mengikut kawasan yg biasa kita singgah (saiz besar utk family).  Tambah Jadual imsak dan berbuka dalam saiz poket, senang nak masuk dalam handbag.
http://apps.islam.gov.my/efalak/takwim-fenomena

* Meskipun ada pendapat mengatakan waktu imsak tak ada, saya pernah membaca dalil yang Rasulullah berhenti makan dalam waktu membaca 10 ayat al Quran. Kita pun tak mahu terlajak makan dan minum sedangkan azan dari surau tak dengar langsung, kan?
* Pada masa yg sama, kita pun maklum yang kita  boleh makan dan minum di malam hari di bulan Ramadhan, dari waktu berbuka sehinggalah azan Subuh.
* Kelebihan berhenti makan di waktu imsak, membuat kita bersedia untuk membersihkan mulut, memakai pakaian solat, dan membersihkan pinggan mangkuk yang diguna semasa bersahur, kan? Lepas itu, senang hati hendak keluar rumah.

☑  Sambil online, boleh klik quranexplorer ni.Kita baiki bacaan kita dengan mengikut bacaan Syeikh yang kita klik.  Sambil membaca surah al quran, kita bolehla menyemak bacaan atau tafsirnya sekali :)



Cleaning

☑ Cuci dapur

☑ Cuci tandas

☑  Basuh baju kerja Hubby, baju sembahyang, dll

☑ Kemas almari

☑ Hanger Ramadhan - Gosok baju melayu Hubby, sediakan 3 pakaian solat saya.

☑ Lap dan kemas pantry (tempat simpan bahan memasak dll)

☑ Lap dan kemas fridge (peti ais, chiller, frozen item, sayur-mayur, leftover)
 
☑ Serving Dish - Contohnya talam, mangkuk besar, pinggan yang jarang digunakan.
* Susun di tempat yang senang kita ambil bila nak sediakan hidangan berbuka.

☐  Check Daily Quick Cleaning (bukan pdf):  http://www.realsimple.com/home-organizing/cleaning/daily-cleaning-checklist-00000000000953/index.html


Chores saya  mengikut hari: Living room, bathroom,  room, kitchen, laundry setiap hari, ironing, laundry cadar selimut/bantal/kasut, office space, electronic folders (computers/email, facebook, camera), menu planning, exercise/gym.

real simple cleaning checklist

Organize

☑ Bakul Ramadhan :  Ada Sadaqah Jar  ('grab' bila nak ke surau), buku zikir dan alquran kecil, kad ucapan ramadhan/hari raya untuk diposkan, Al Quran bookmark untuk tanda juz yang dah baca, Task Jar,


☑ Bakul Aidilfitri : Beli sedikit-sedikit keperluan bahan 'baking' untuk kuih muih raya, serving, menu raya, Zakat fitrah, hiasan rumah, pakaian hariraya, doorgift dan openhouse item (kalau sempat buat)

☐  Bro in Law's wedding : siapkan bunga.

☑  Beg Ramadhan : Letak  kain sembahyang, buku doa dan zikir, buku notes/diary , daily planner ramadhan, jadual solat dan berbuka,  kurma paket dan air mineral, tanda daily personal  Ramadhan/fasting tracker.
*  Daily personal  Ramadhan/fasting tracker - senang nak ingat berapa hari kita boleh puasa, berapa hari tinggal sebab uzur. 

☐  Family Ramadhan  DTA (duduk, tulis, atur)   
* Persediaan bajet hari raya,   Ramadhan,  timetable semasa Ramadhan,  persediaan selera Sahur dan berbuka,  kecergasan badan, setting Goal - Habit - Task (how to solve): personal, family, work, islam/community.
* Discuss / Ramadhan morning meeting - lepas sahur/ lepas solat.

☑ To Do List , Shopping List
*  pasaraya  (baking supply for iftar, gift),  add up for each trip, clothes, home improvement etc.
* Groceries for iftar and suhoor meals, eid

☑ Tulis  Weekly menu planner setiap hari Isnin/ Jumaat/ setiap kali check bahan masak.
*  Ambik masa 10-15 minutes berbincang dgn ahli family utk tahu menu yg mereka inginkan.
*  Tema
* Potluck
* Iftar party

☑ Susun resipi : Cthnya buku chef hanieliza 1 hari 1 resipi, atau bentuk PDF e-book ramadhan Ros jintanmanis.
* Resipi :  Menu bersahur
* Resipi :  Menu berbuka

☑  Buat satu Bulletin board seperti di bawah sebagai tempat reminder. 
*  Isi  'Ramadhan bulletin board' saya :
Chore chart, track your spending yourway.net, about lailatulqadr,  health reminder, Family tadarus al quran bookmark, raamdhan goals, morning meeting ideas,  daily islamic book/tafseer reading, personal motivation, balance sheet, jadual imsak, Sunnah di bulan ramadhan, Personal timetable, Health Reminder.

☑  Health Reminder : Reducing food waste,  Getting Enough Water & Signs of Dehydration, Dietary fiber
Sweet treats,  Healthy Habits is drinking water!, fever , digestive health during ramadhan


Planner Program 

☑  Print   Ramadhan battle planner - first 10 days, second 10 days, last 10 days.
* Check your ibadah.
* Insya Allah, ia akan organize masa kita. Ada reminder.

☑  Ramadhan control Journal bersiri- Ikut program ramadhanplanner.wordpress.com
*  flylady ramadhan- mengurus rumahtangga.

☑  Family Ramadhan activity : Ikut program  tj-ramadan.tripod.com/ramadanlearning.htm

☑  Blogger planner
 *   Draft  isu atau info, nama masakan yang kita nak post. Jadi, kita dapat hint apa yang nak ditulis atau dicatat.
*   draft :  malam - 7am. 
*   Take your time ;)  Selang seli dengan Solat, jemur baju, suami nak pegi kerja...
*   Schedule: pagi ramadhan diary, petang sikit  recipy, Insya Allah malam naseeha/hadis yang baru dipelajari. (kalau internet laju...huhuh)


☑  Manage time berdasarkan waktu Solat. 
*   Productive Muslimahs plan their days around their salah. Using this worksheet, your salah gets top priority on your schedule. Productivemuslim recommend working on the daily planner during the previous night, so that you wake up with your schedule in place.
How to plan Daily planner : http://ramadhanplanner.wordpress.com
http://ramadhanplanner.files.wordpress.com/2009/08/daily-activities.pdf http://productivemuslim.com/productive-ramadan-resource-the-ramadan-daily-planner/
http://productivemuslim.com/momsworksheet/ 

☑  Daily Jannahsteps  ramadhan reminder
*   Nota: Ia sekadar panduan, sesuaikan mengikut kefahaman kita 


Cooking

☑ Jadual bangun sahur  4.00am. Bersahur - 4.30am- 4.45am

☑ Check pantry (tempat simpan bahan memasak dll)

☑ Check fridge (peti ais, chiller, frozen item, sayur-mayur, leftover)
 
☑ Serving Dish - Contohnya talam, mangkuk besar, pinggan yang jarang digunakan.
* Susun di tempat yang senang kita ambil bila nak sediakan hidangan berbuka.

☑ Basuh dan potong bahan masak selepas membelinya.

☑ Kopek bawang, kisar, ataupun potong siap-siap untuk bajet seminggu.

☑ Perap lauk  - cthnya ayam berempah, ayam madu, sate

☑ Stok frozen item- cthnya  masakan siap dimasak (bersambal),  homemade pes cili kisar , homemade stok ayam/sayur/tulang, Kuih muih homemade frozen,  lauk yang siap diperap

☑ Stok segera: ayam drummet segera, roti gardenia, Nan, buah kurma,

☑ Minuman jus segera : sunquick, ribena.


Track your Spending 

 * Yourway Printables  for Ramadhan/Raya season :

☐   Isnin  - Pay Day for usual bills

☐   Jumaat/ Sabtu -  Pay Day  for  Ramadhan/Raya session - Utility bills  Adenium/ botanic/ season square,  CCards.

☐  Groceries

☐  Kenduri  my bro in law.

☐  Raya sadaqah for parents.

Family Activity

☑ Ramadhan Games: Daily reminder: Task Jar  (ambil 1 keping reminder, gulung, letak dalam satu bekas. Setiap pagi, ambil satu gulung dan buka ;)

 
Task Jar

☑  Gantung hiasan rumah . Contohnya kad ramadhan/raya, lampu lip lap, lampu pelita di laman  :)

Exercise
☐ Daily exercise Session  - abdomen, punggung+ peha, tangan, kaki, dada, pinggang + perut.

Gardening
☑  Siram pokok hari-hari .

Social Activity

☐  Jemputan Iftar ( lokasi berbuka, GPS, google maps, kain sembahyang)

  Moreh kami pada Jumaat awal ramadhan.


Berniaga

Tahun ini takde, sebab sibuk dgn macam-macam. ;)


ALL WEEKLY CHECKLIST: 

☐  Ibadah  : Jaga.
*   Berniat Puasa  sebelum tidur. Kerana itu, sunnah tidur cara Rasulullah harus sentiasa dijaga seperti baca doa tidur, baca 3 Qul. Semua dapat pahala tu.
*   Mesti buat : Sedekah al Fatihah kepada arwah abah  setiap kali lepas Solat.
*   Yaasin/tahlil  utk arwah pd malam Jumaat.
*   Terawih :
http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/2010/08/sembahyang-tarawikh.html
*    Sambil online, boleh klik quranexplorer ni.
Kita baiki bacaan kita dengan mengikut bacaan Syeikh yang kita klik.  Sambil membaca surah al quran, kita bolehla menyemak bacaan atau tafsirnya sekali :)
atau guna bookmark ini untuk mushaf al Quran. 


☐  Weekly Deep cleaning : Cuci dapur

☐  Weekly Deep cleaning : Cuci dapur

☐   Weekly Deep cleaning : Kemas almari

☐  Weekly Deep cleaning : Lap dan kemas pantry (tempat simpan bahan memasak dll)

☐  Weekly Deep cleaning : Lap dan kemas fridge (peti ais, chiller, frozen item, sayur-mayur, leftover)
 

☐  Check Hanger Ramadhan - Gosok jika perlu dan asingkan baju melayu Hubby, sediakan 3 pakaian solat saya.


☐  Kemas Serving Dish - Contohnya talam, mangkuk besar, pinggan yang jarang digunakan.
* Susun di tempat yang senang kita ambil bila nak sediakan hidangan berbuka.


☐  Daily Quick Cleaning (bukan pdf):  http://www.realsimple.com/home-organizing/cleaning/daily-cleaning-checklist-00000000000953/index.html
*   Chores saya  mengikut hari: Living room, bathroom,  room, kitchen, laundry setiap hari, ironing, laundry cadar selimut/bantal/kasut, office space, electronic folders (computers/email, facebook, camera), menu planning, exercise/gym.


☐  Organize  Beg Ramadhan : Basuh dan susun balik kain sembahyang ke dalam beg, check buku notes/diary,  check daily planner ramadhan, check kurma paket dan air mineral masih ada atau tak, tanda daily personal  Ramadhan/fasting tracker.
*  Daily personal  Ramadhan/fasting tracker - senang nak ingat berapa hari kita boleh puasa, berapa hari tinggal sebab uzur. 

☐  Organize Bakul Ramadhan :  Check balance Sadaqah Jar  ('grab' bila nak ke surau),  kad ucapan ramadhan/hari raya untuk diposkan, hadiah ,  semak  Al Quran bookmark yang dah ditanda, Task Jar,  To Do List , Shopping List .

☐  Organize Bakul Aidilfitri : Beli sedikit-sedikit keperluan bahan 'baking' untuk kuih muih raya, serving, menu raya, Zakat fitrah, hiasan rumah, pakaian hariraya, doorgift dan openhouse item (kalau sempat buat)

☐   Organize  Bro in Law's wedding plan : siapkan bunga.

☐  Family Ramadhan  DTA (duduk, tulis, atur)   
* Persediaan bajet hari raya,   Ramadhan,  timetable semasa Ramadhan,  persediaan selera Sahur dan berbuka,  kecergasan badan, setting Goal - Habit - Task (how to solve): personal, family, work, islam/community.
* Discuss / Ramadhan morning meeting - lepas sahur/ lepas solat.


☐  To Do List , Shopping List
*  pasaraya  (baking supply for iftar, gift),  add up for each trip, clothes, home improvement etc.
* Groceries for iftar and suhoor meals, eid

☐  Tulis  Weekly menu planner setiap hari Isnin/ Jumaat/ setiap kali check bahan masak.*  Ambik masa 10-15 minutes berbincang dgn ahli family utk tahu menu yg mereka inginkan.
*  Tema
* Potluck
* Iftar party

Susun resipi : Cthnya buku chef hanieliza 1 hari 1 resipi, atau bentuk PDF e-book ramadhan Ros jintanmanis.
* Resipi :  Menu bersahur
* Resipi :  Menu berbuka

☐   Semak dan susun Bulletin board
*  Isi  'Ramadhan bulletin board' saya :
Chore chart, track your spending yourway.net, about lailatulqadr,  health reminder, Family tadarus al quran bookmark, raamdhan goals, morning meeting ideas,  daily islamic book/tafseer reading, personal motivation, balance sheet, jadual imsak, Sunnah di bulan ramadhan, Personal timetable, health reminder. 

☐  Print   Ramadhan battle planner - first 10 days, second 10 days, last 10 days.
* Check your ibadah.
* Insya Allah, ia akan organize masa kita. Ada reminder.

☐  Ramadhan control Journal bersiri- Ikut program ramadhanplanner.wordpress.com
*  flylady ramadhan- mengurus rumahtangga.

☐  Family Ramadhan activity : Ikut program  tj-ramadan.tripod.com/ramadanlearning.htm

☐  Blogger planner
 *   Draft  isu atau info, nama masakan yang kita nak post. Jadi, kita dapat hint apa yang nak ditulis atau dicatat.
*  draft :  malam - 7am. 
*  Take your time ;)  Selang seli dengan Solat, jemur baju, suami nak pegi kerja...
*   Schedule: pagi ramadhan diary, petang sikit  recipy, Insya Allah malam naseeha/hadis yang baru dipelajari.  (kalau internet laju...huhuh)

☐ Manage time berdasarkan waktu Solat
*   Productive Muslimahs plan their days around their salah. Using this worksheet, your salah gets top priority on your schedule. Productivemuslim recommend working on the daily planner during the previous night, so that you wake up with your schedule in place.
How to plan Daily planner : http://ramadhanplanner.wordpress.com
http://ramadhanplanner.files.wordpress.com/2009/08/daily-activities.pdf http://productivemuslim.com/productive-ramadan-resource-the-ramadan-daily-planner/
http://productivemuslim.com/momsworksheet/ 

  Daily Jannahsteps  ramadhan reminder. (Nota: Ia sekadar panduan, sesuaikan mengikut kefahaman kita )

☐  Ramadhan/Raya budget
Track your Spending printables for Ramadhan/Raya season 


☐  Cooking time:  Jadual bangun sahur  4.00am. Bersahur - 4.30am- 4.45am

☐  Kerapkan check pantry (tempat simpan bahan memasak dll)

☐  Kerapkan check fridge (peti ais, chiller, frozen item, sayur-mayur, leftover)
☐  Basuh dan potong bahan masak selepas membelinya.

☐  Kopek bawang, kisar, ataupun potong siap-siap untuk bajet seminggu.

☐  Perap lauk  - cthnya ayam berempah, ayam madu, sate

☐  Stok frozen item- cthnya  masakan siap dimasak (bersambal),  homemade pes cili kisar , homemade stok ayam/sayur/tulang, Kuih muih homemade frozen,  lauk yang siap diperap

☐  Stok segera: ayam drummet segera, roti gardenia, Nan, buah kurma,

Minuman jus segera : sunquick, ribena.

☐  Jemputan Iftar ( lokasi berbuka, GPS, google maps, kain sembahyang)

Health Reminder : Reducing food waste,  Getting Enough Water & Signs of Dehydration, Dietary fiber
Sweet treats,  Healthy Habits is drinking water!, fever , digestive health during ramadhan

☐  Family Activity
*   Ramadhan Games: Daily reminder: Task Jar  (ambil 1 keping reminder, gulung, letak dalam satu bekas. Setiap pagi, ambil satu gulung dan buka ;)
*   Gantung hiasan rumah . Contohnya kad ramadhan/raya, lampu lip lap, lampu pelita di laman  :)

☐  Exercise
*   Daily exercise Session  - abdomen, punggung+ peha, tangan, kaki, dada, pinggang + perut.

Gardening
*   Siram pokok hari-hari .
*   Quick gardening - 

☐  Social Activity
*   Jemputan Iftar ( lokasi berbuka, GPS, google maps, kain sembahyang)

☐  Berniaga



 Copyright © 2013


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

No comments:

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────