Cempedak goreng versi My MIL. Guna tepung gandum full tau. My Hubby suka style ni...
Ini kes tuan cempedak tak sabar nak buka cempedak yang tengah peram tuh. Terbau-bau satu rumah sepanjang hari ni. Rupanya, masih belum masak betul. Tapi untuk buat cempedak goreng...masa ni elok, sbb masih kental. Akhirnya potong 2. Satu bahagian peram lagi, sbb nak makan gitu jer. Satu lagi, amik isi, goreng....Fuh...dapat jugak merasa. Erk...maaf ya, makan dulu. ;)
Cempedak ni lom masak betul. Tengok wane putih2 tu. Tapi dah elok untuk buat cempedak goreng.
Nak goreng
My Hubby suka style ni...saya pun mula suka. hihi
CEMPEDAK GORENG - style My MIL
Isi Cempedak
Tepung gandum
Air
sikit garam
saya tambah : serbuk kunyit
CARA :
1. Panaskan minyak penuh.
2. Bancuh adunan tepung dengan air, serbuk kunyit dan garam sehingga agak pekat,
(boleh menyalut sudu).
3. Celupkan isi cempedak satu persatu.Buat cepat2.
4. Goreng sehingga agak kuning keemasan.
Akak pun goreng cempedak gak pagi tadi..
ReplyDeleteresepi MIL nur lebih krg ngan akak gak..cuma x ltk marjerin jek...cube ltk marjerin sket..ader beza tak? hehe..tuh pun kalo nak try laa nur...x pakse2...sebab dulu akak goreng x ltk marjerin gak...sebijik cam MIL nur tu..bila dah ltk marjerin,suka cara tu jek..hihi..nak seketui!
Nur!!! Love minat sgt cempedak goreng tau!!! uish uish uish...pls gimme some!! hehex...:))
ReplyDeleteAlahai sedappnye cempedak goreng... memang kuat bau cempedak ni kak Nur.. bau sampai kuopio neh ha..hehehe
ReplyDeleteSelamat Tahun Baru Hijrah buat nur sekeluarga.
ReplyDeleteMoga tahun baru ini membuka peluang buat kita semua sama2 tingkatkan amal...InsyaAllah...
Ohhh boley try goreng cempedak guna tepung sume cam nur ni ya..akak selama ni wat guna tepung beras je.. :)
Salam kak Hasue,
ReplyDeleteSama la kita. hihi. saya ni, gemar sangat buah2 kampung. Takpe, kita saling tukar2 idea. Nanti saya try lak cara buh majerin tu. hihi.
Hi kak Love,
ReplyDeleteHihi. Saya pun minat. Kat gerai, tak pandang dah pisang goreng, kalu bau cempedak goreng ni. kiki
Salam Ijan,
ReplyDeleteHu, jauhnya merayau bau cempedak ni. Takpe, Ijan. Balik Mesia, makan banyak2. kiki
Salam kak Fzi,
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah, buat kak Fzi dan family ya. Moga tahun ini lebih baik dari tahun2 yang lepas. :)
Saya pun biasa buat yang guna tepung beras gak. Skali2 tukar selera. My Hubby suka yang ala-ala Mak dia. Tapi mesti panas-panas. Hihi...