Ni pasta versi Melayu. Spageti kelmarin tak pedas. Ni baru kick....huhu. Tekak Melayu.
Salam sejahtera, selamat pagi,
Dah breakfast? Maaf ya, kami makan dulu. hihi. Lapo. Malam tadi, lepas ngap-ngap cempedak goreng, My Hubby gi majlis ceramah Maal Hijrah kat surau taman ni. Skali ngan baca Yasin. Saya fikir, ada makan-makan. Jadi, saya pun goyang kaki. (saya tak ikut....cuti). Malas nak masak. hihi.
Balik, My Hubby tanya, makan apa? Rupanya ada jamuan kecil untuk budak2 jer. Ala, saya dah ngantuk sesangat. Tak larat tengok dapur dan dunia dah. Ciannya My Hubby....
Pagi ni, semangat bangun awal-awal. Rebus spiral pasta. Masak seafood spiral pasta ala fusion. Cuma sayur je takde...(dalam pasta , letak sayur apa ek..?)
Bahan-bahan pasta ala Melayu.
SEAFOOD SPIRAL PASTA - sumber sendiri untuk 3 orang makan
3 genggam (tangan) Spiral Pasta (saya guna San Remo) - direbus sehingga kembang dan lembut.
2 sdb cili boh / cili kisar
3 ekor sotong (saiz besar) - dihiris bulat2
1 genggam (tangan) Udang - dah dibuang kulitnya.
1/4 biji bawang besar - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
garam secukup rasa
skit air masak
CARA :
1. Panaskan skit minyak. Tumiskan bawang putih, bawang besar, udang dan sotong, sehingga agak kering airnya.
2. Masukkan cili kisar. Kacau sehingga cili agak garing.
3. Masukkan garam
4. Masukkan skit air supaya agak basah. (di sini boleh masuk sayur)
5. Akhirnya, masukkan pasta. Kacau sebati.
6. Angkat dan siap dihidangkan.
Sayur takde, kita makan buah epal ya... ;)
Jom breakfast.... ;)
kalo makan pedas2 baru terangkat segala kusi meja skali kan nur..hihi..akak amik epal sepotong nehhh
ReplyDeletesalam sobat
ReplyDeletewah lengkap dan enak serta lezat ya,,
makanan pasta ala Melayu,,
saya kopi ya,,resepnya,,siapa tahu bisa mencoba memasaknya.
trims mba NOER,atas kunjungan dan doanya.
Salam kak hasue,
ReplyDeleteHihi. Pedas, ngan Sedap tu ejaannya secara terbalik pun hampir sama. kiki.
Salam kak Nura,
ReplyDeleteSilakan copy. Resepi biasa saja kak. Happy anniversary ya :)
Salam Kak Nur,
ReplyDeleteCedapnye pasta.. sesuai wat brekfest tue... kite selalu letak mushroom je dlm pasta.. kadang2 makan ngan salad pun ade.
psst, teringin lak tgk pemotong epal tue. :)
Salam Ijan,
ReplyDeleteSuka mushroom tu. lenkali nak try versi Ijan lak :)