Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, December 17, 2009

Cite 3 hari


Cempedak ni kecik lagi, tapi isinya dah masak.Makcik Timah bagi.

Salam sejahtera, selamat pagi,
Kami balik ke Rawang hari Selasa, kul 11 malam. Sampai sini, kul 2.30 a.m, pagi Rabu.Sempat Hantar Thaqif kat UIA, dan terus balik. Kira hari Rabu jugakla kami baru ada kat rumah. :)

ISNIN

My FIL, batuk-batuk.
Operation di bahagian perut agak berbahaya jika ada batuk.
Takut ada tekanan pada bahagian yg perlu dijahit. Jadi, masuk pagi, petang, My FIL (father in law) dibenarkan balik dan pembedahan ditangguhkan.

Sementara MY FIL kat ada kat wad,
saya menemani MY MIL (mother in law)
ke rawatan luar kat bawah Hospital Ampuan Rahimah ni. Masa buat kat bilik DOC pun saya masuk, sbb MY MIL sesak nafas. Takut dia takleh cakap banyak. Tapi, MY MIL tabah orangnya. Jadi, lepas tu, saya repot kat My Hubby, pasal apa yang DOC cakap. hihi. Menantu yang caring ker, penyibuk , ya? hihihi.

Lepas amik darah, dan buat ECG, kena tunggu 2 jam. Jadi, kami gi makan2. Kata yang buat ECG, pernafasan mak, jantung, OK..Jadi, kami ceria jerla.
Kul 2, kami tunggu masuk jupe DOC. Mak dipanggil, dan saya masuk skali lagi. Bising tul dalam bilik DOC tu. DOC ada 2 orang kat satu bilik. Ada nurse lain cakap2 lak. Saya tengok MY MIL terkejut. Nape, mak?
Rupanya MY MIL kena tahan wad.
Kesian , mak. Terkejut.

Registration kat ospital kerajaan, jenuh jugakla. Dekat 2 jam kami kat kaunter, tunggu katil kosong...huhuhu. Saya dan Hubby berdiri, bagi mak duduk. Memang sesak sangat kat wad 7 tu. Katil tambahan berderet. Doa jugakla, MY MIL dapat katil elok skit. Ni pengalaman pertama MY MIL kat spital. Saya pun heran. MY Hubby pun tak tau, ni first time mak dia kena tahan wad. La......hihi. Jadi, kami try buat mak tenang.

Kul 3, MY mil nak lawat MY FIL kat wad 4. lucu, dan kasihan plak, dua2 ada kat wad. Huhu. Saya bayangkan, malam ni, saya dan MY Hubby kena bermalam kat ospital.
Ayah tenangkan mak. Romantik, kan? hihi. Jarang nampak pasangan berumur menunjukkan kasih-sayangnya. Ayah cakap, operation ayah kena tangguh. Jadi, ayah bole temankan mak pulak. Syahdunya....

Masa melawat kul 4.00-7.00, kami habiskan masa ngan mak kat wad. 6.30pm, mak cakap tak payah temankan malam ni. Ayah pun, kena balik. Jadi, kami uruskan pendaftaran keluar wad ayah. Baju2 amik esok. MY SIL(sister in law), dan BIL (brother in law) dalam perjalanan untuk tengok mak.

SELASA

Pagi, saya dan MY Hubby hantar baju mak. My FIL pun kena rehat, dan MY SIL(sister in law), dan BIL (brother in law) akan melawat time melawat nanti.

Kami berdua temankan mak kat spital. Masa melawat, kami masuk. Habis waktu, kami round2 kat sekitar ospital tu. Niatnya nak tunggu result XRAY. Kot2 mak bole balik aritu.

Alhamdulillah, masa naik melawat kul 4.00pm, mak cakap bole balik. Saya terkejut. La, result XRAY dah ada? Mak kata entah. DOC suruh balik. Saya geleng kepala. DOC kat ospital kerajaan ni, tak terus-terang pasal penyakit mak. Saya gesa MY BIL (Thaqif) dan My Hubby tanya DOC. Tapi, DOC dan nurse sibuk sangat. Dapat tanya jenis penyakit pun, masa amik ubat. Dapat ubat Tiroid dan ubat gastrik. Tiroid mak masih dalam analisis, kenapa bagi ubat? Gastrik, mungkin ada sbb mak kurang makan lepas mak tau dia ada tiroid.

Tapi, sekurang2nya, bagitaula, keputsan semua. Yang dah tau, BP(blood pressure) OK, Darah tinggi takde, Hypertesion takde, ECG sajer yang tak stabil. Dalam sesak nafas dan masih tak sihat, mak bole keluar ospital....huhu.

Petang tu, semua ada. Dan kami uruskan pendaftaran keluar mak. Saya dan MY Hubby pulak packing barang2 kami plak untuk balik Rawang. Lega hati skit, sbb dah tau keputusan DOC ttg penyakit sesak nafas mak, walaupun tak full.

RABU

Kelmarin, My Hubby kena kerja. Saya plak yang rasa kurang sihat. Tapi, kerja rumah still kena buat. Masak? Huhu. Malamnya, kami makan sup sayur cendawan ngan ikan bawal goren jer...

Cempedak tu, pemberian mak sedara Hubby. 2 biji. yang besar lom masak betul. yang kecik plak masak. Yang ditayang tu, yang kecik.

Sekian dulu, take care...


 
Cara nak tau masak ker tak, tekan kulitnya. jika lembut, dan wane kekuningan beserta bau, kira dah masak tu.


6 comments:

salamdariborneo said...

salam nur,semoga mil & fil nur cepat sembuh ye.

LOVE2COOK said...

Hi Nur..wish Ur MIL and FIL a speedy recovery ya! They've such a wonderful DIL, that's U!

Aiks, Hospital Ampuan Rahimah??? Klang??? ;)

fzi said...

Salam nur...
Akan doakan kedua2 FIL & MIL nur makin pulih dan beransur sihat... aminn
Sedap nya cempedak...akak hari tu beli kat ulu langat (time balik dari ambik anak dekat kem motivasi), buahnya kecik je RM5... :)

nurindah said...

Salam kak maria,
Thanks ya :)

nurindah said...

Salam kak Love,
Thanks ya. Moga saya kekal jadi DIL yang baik. hihi. dah tanggujwb...My Hubby anak sulung.
Ya, admit kat ospital klang. Kat banting kurang DOC pakar. :)

nurindah said...

Salam kak Fzi,
Thanks ya. Amin...
Dulu, saya beli cempedak kat jalan ke banting pun RM 8.00. sederhana besar jer. huhu. Takpe, janji dapat rasa... ;)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────