Jangan tenung lama2..no daun pasli ya. hihi. Takde stok. :)
Salam sejahtera, selamat petang,
Ini lunch saya tadi. Simple-mimple. No daun pasli. Tapi still enak dan cepat dimakan...hihi.
Esok Awal Muharram, tahun 1430 H. Salam Maal Hijrah, buat semua teman2 blogger, dan yang mengenali kami. Moga tahun depan akan memberi azam baru dan kebahagiaan buat kita semua di dunia dan Akhirat. Amin... (Jangan lupa doa awal tahun dan akhir tahun, ya... :)
SPAGETI MAKANAN LAUT - sumber Chef Sabri, Rasa 2006.
400 gm spageti
2 ulas bawang putih - dicincang
2 ulas cili padi - dicincang
300gm tomato - dicincang (saya guna pati tomato Kimball)
20gm daun pasli
30gm udang kecil
30gm sotong
90ml minyak zaitun (takde, guna minyak biasa jer)
200ml stok ikan (takde, saya ganti air masak)
1 biji jus lemon (saya tak masukkan)
garam dan gula secukup rasa
sikit serbuk keju parmesan ( saya guna keju shredded jer)
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, udang dan sotong.
2. Masukkan tomato dan kacau sekejap.
3. Masukkan spageti, stok ikan dan daun pasli. Gaul rata.
4. Akhir skali, masukkan jus lemon, garam dan gula.
5. Hidangkan ketika panas bersama taburan keju parmesan.
No comments:
Post a Comment