Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Sunday, June 19, 2011

Boiled egg sambal

Salam sejahtera,
BIsmillahirrahmanirrahim...

If, kalu orang brtanya saya, kerja apa yg sibuk sangat tu padahal dok kat rumah?

:) I have my own priority. Setiap orang dugaannya lain.


Mengenal tak semestinya memahami. Kadang2 kita kena kutuk selalu. Dalam mukanya yg manis2. Even, saya brtandang gi rumah orang pun. Bila brtandang, macam saya mengganggu sbb saya tak macam dia. Jika tak brtandang katanya saya jd puteri lilin kat rumah. Ish... what else yg tak puas hati?

Akhirnya, pilihlah kawan yg menerima kita sedanya. Bila kita mmpunyai banyak kekurangan nih. Sedih..

Dan Allah tu ada.

Ok.. ok... kita terus makan. Jangan rosakkan hari yg cemerlang nih! Wake up! Jangan tido atau longlai. Give yourself A CHANCE...




Resipi telur cara sis Love, ada campuran serbuk cili. It tastes good. My hubby suka juga. Lain dr yang biasa. And.. jangan tak tau bila ada campuran ikan bilis tumbuk/ kisar dalam sambal. It really nice. ;)




BOILED EGG SAMBAL by love2cook

Resipi: Love2cook-msia
Thank you very much, sis! :))

Ingredients :~

3 eggs ~ boiled and peeled
3 shallots *
1/4 cup cleaned anchovies * ~ soaked in water for 5 minutes ( *pound together, just coarse)
1 small sized onion ~ diced
3 dried chillis ~ halved
1 tbsp chilli powder ( add more if you want spicier )
1 cup water ( reduce if you want thicker gravy )
salt

Method :~

Heat oil in wok and fry the boiled eggs until golden. (You may skip this). Leave aside.
Reduce oil and stir fry pounded shallots and anchovies until it turns light brown.
Add onion and dried chillis. Stir for few minutes and add water.
Add chilli powder and salt. Let the gravy boil for few times and thickens a little.
Place the eggs in and mix well. Ready to serve!


Sayur ni, buat kita menarik2 seratnya masa menggigitnya. hahaha. Bila saya cuba tarik seratnya tu, macam masa siang kacang Buncis, ia terkopak pula menunjukkan isinya. Lor.....   Apapun,  bersyukurlah bila ada sayur.. :))  

Dayang pengiring, Air laici, yang dah takde laici (balance buat triffle ;)  plus.... Nata de coco perasa mango. We like it!


10 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Nur...wahhh nampak menarik sambal you!!! Actually boleh letak pes cili. Ni versi malas love...hehehe!!!

Thanks for trying...happy you and hubby liked it..;)

Nak peas and lychee gak...

Mas said...

indah...sedappnya tengok sambal telur tu...
kak mas suka sambal telur ni...

indahhouse said...

Hi sis Love,
Aiseh.. daku trpesona dgn sambalmu sis. hehe...

indahhouse said...

salam kak mas,
Nice taste, kak mas. Give it a try. :)

Deliah's Deli said...

nur!!! lama betul x btandang ke sini..rindu2an!! :) leh tmpang mkn tghari? nmpak sumenya sedap2 n sy pun lapar sgt nih :))

Juwita Jamaludin said...

salam kak nur.. ramainya la yang buat menu telur ni nampak simple je tapi buat orang terlir tau... hihihihi

Che Mid said...

Salam, Kalau di rumah Klang, selalu juga buat sambal telur bila banyak kenduri kawen.. dapat stok telurkan.. Faris suka sangat..

Akak setuju dengan Indah, walaupun duduk rumah sahaja jangan sia-siakan masa tak tentu hala. Pada CM, menjadi suri rumah adalah anugerah yang Allah beri supaya kita lebih dekat denganNYA..

indahhouse said...

Salam Del,
Rindu-rinduan.. senggol-senggolan pipi. hehe... terima kasih datang lunch kelmarin. :D

indahhouse said...

Salam kak Juwita,
hehe.. memang tak rugi cuba.

indahhouse said...

salam che mid,
musim kawin kat sini payah dah nak jumpa telur rebus. Bunga pahar pun tak dapat. hehe...
Alhamdulillah, saya brsyukur je walaupun hubby suka saya dok rumah. Ada hikmahnya. lagipun, saya sentiasa cuba mengisi masa. Ruang bisnes pun saya daki.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────