Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Monday, June 20, 2011

Daging masak hitam

Salam sejahtera,

Arini nampaknya kena gi pasar. Perlu tambah sayur yg kurang. Nak gi cosway, bla, bla..

Kelmarin kami 'lari' sekejap daripada rumah. Di rumah, still banyak kerja. Hubby balik dgn fail kerjanya. Saya dgn tugas rumah tak sudah-sudah. Akhirnya... saya dibawa ke shopping mall, the Curve. Syukur sajalah. Hajatnya mula2 nak cari tempat mencari ilham. Tempat tenang-tenang sikit.....

Cuma rasa macam kena 'curse' je. Sampai kat situ, dung dang dung dang bunyi. Ada orang university dgn stage, ada orang menyanyi-nyanyi, sound kuat waktu maghrib macam tu. Pergh... sakit telinga, sakit jiwa. Nak mengamuk dgn segala sound kuat tu, tunggulah lepas maghrib ke.
(rasa nak piat-piat jer telinga budak-budak tengah main gitar tu)

Tempat macam tu bukan tmpt mncari ilham.
Hubby suruh shopping, saya tak nak (menolak tuah!)

Cuma hati yang letih tak terisi dgn tmpt macam tu.
Teringin nak bersiar-siar di tempat yang mmpunyai pemandangan yang indah. Yang ada ciptaan Tuhan yang cantik segala. Yang ada pokok yang melintuk.

Eh... itu kat pantai jer.

Hehe.... saya dah rindu kampung. Yang betul-betul kampung.... ada sawah padi, ada biawak, ada buah kemunting, ada pacat... bla bla... cuma ular je takut nak jumpa. hahaha

Bukan nak balik sangat, cuma nak tengok pemandangan hijau. Tak hingar sprt shopping mall.

Betul-betul orang kampunglah saya ni! :P  Sesak napas idup kat bandar.  Runaway....








Lauk daging pula kita. Kak Fzi punya nampak soo.. tempting. Hitam dan berkilat. Geram-geram.. hehe.. Saya pula bila buat berkuah, kurang hitamnya. Takpe, takpe, lenkali akan kutambah hitam manismu. heheh. Rasa yang ada kick. Cuma jangan trlebih lada hitam, nanti rasa ledas. Seronok ni, kalu makan dgn nasi minyak hujan panas. :))
Mohon halalkan resipi ya kak. Terima kasih banyak2...


DAGING MASAK HITAM by Fzi
Resipi: kak fzi, fzmenu.blogspot.
Terima kasih banyak2 kak fzi. :)

BAHAN-BAHAN:

daging lembu dipotong besar2 lalu direbus (jangan sampai kering,tinggalkan sikit stok daging)
bawang merah besar 1 labu *
bawang puteh 2 ulas *
halia 1 inci *
lengkuas setengah inci *
cili kering 4/5 tangkai *
serai 2 batang diketuk
asam keping 1 keping
kicap manis
garam
sedikit lada hitam ditumbuk


Cara buat:

Semua bahan yang bertanda * di tumbuk lumat/blend.
Tumis lada hitam diikuti kesemua bahan yang ditumbuk.
Sementara itu slice nipis2 daging yang dah siap direbus.
Bila bahan tumisan dah masak, masukkan daging yang dislice, serai dan asam keping
Renjis2kan sedikit kicap biar mesra semua di atas dapur.
Biarkan beberapa lama kemudian masukkan lagi kicap dan stok daging yang disimpan. Tambahkan garam.
Biarkan masak dalam api yang kecil. Boleh ditambah bahan2 seperti buah tomato, cili besar dsb untuk hiasan.
Sedia untuk dihidangkan.



Di kala kesempitan sayur.  Ada carrot, ada timun. Jadikla. Kita buat acar..... letak cili jeruk tu sekali ;))




8 comments:

Deliah's Deli said...

ni kalau makan dengan nasi tomato sedap nampak... :)

Mas said...

hmm..sedapnya tengok daging tu indah...

ibundo said...

nampak sedap. mesti rasa pun sedap.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Tak pernah cuba lagi masak camni. semalam baru aje masak daging masak kicap.Campak-campak aje... ;o)

indahhouse said...

Salam Del.
yup. memang berseri kombinasinya nanti :D

indahhouse said...

Salam kak mas,
:) teringat ada sorang makcik yg baik hati dulu. selalu bagi saya lauk ni. dia org kelantan. :)

indahhouse said...

salam kak pah@ ibundo,
mesti kak pah, cuma kena sesuaikan kuantiti daging dan kicap. Saya aritu pakat hentam jer. lagi itam, lagi molek. :D

indahhouse said...

Salam kak azrina,
saya pun sama bila dah lapar. hehe..

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────