Arini nampaknya kena gi pasar. Perlu tambah sayur yg kurang. Nak gi cosway, bla, bla..
Kelmarin kami 'lari' sekejap daripada rumah. Di rumah, still banyak kerja. Hubby balik dgn fail kerjanya. Saya dgn tugas rumah tak sudah-sudah. Akhirnya... saya dibawa ke shopping mall, the Curve. Syukur sajalah. Hajatnya mula2 nak cari tempat mencari ilham. Tempat tenang-tenang sikit.....
Cuma rasa macam kena 'curse' je. Sampai kat situ, dung dang dung dang bunyi. Ada orang university dgn stage, ada orang menyanyi-nyanyi, sound kuat waktu maghrib macam tu. Pergh... sakit telinga, sakit jiwa. Nak mengamuk dgn segala sound kuat tu, tunggulah lepas maghrib ke.
(rasa nak piat-piat jer telinga budak-budak tengah main gitar tu)
Tempat macam tu bukan tmpt mncari ilham.
Hubby suruh shopping, saya tak nak (menolak tuah!)
Cuma hati yang letih tak terisi dgn tmpt macam tu.
Teringin nak bersiar-siar di tempat yang mmpunyai pemandangan yang indah. Yang ada ciptaan Tuhan yang cantik segala. Yang ada pokok yang melintuk.
Eh... itu kat pantai jer.
Hehe.... saya dah rindu kampung. Yang betul-betul kampung.... ada sawah padi, ada biawak, ada buah kemunting, ada pacat... bla bla... cuma ular je takut nak jumpa. hahaha
Bukan nak balik sangat, cuma nak tengok pemandangan hijau. Tak hingar sprt shopping mall.
Betul-betul orang kampunglah saya ni! :P Sesak napas idup kat bandar. Runaway....
Lauk daging pula kita. Kak Fzi punya nampak soo.. tempting. Hitam dan berkilat. Geram-geram.. hehe.. Saya pula bila buat berkuah, kurang hitamnya. Takpe, takpe, lenkali akan kutambah hitam manismu. heheh. Rasa yang ada kick. Cuma jangan trlebih lada hitam, nanti rasa ledas. Seronok ni, kalu makan dgn nasi minyak hujan panas. :))
Mohon halalkan resipi ya kak. Terima kasih banyak2...
DAGING MASAK HITAM by Fzi
Resipi: kak fzi, fzmenu.blogspot.
Terima kasih banyak2 kak fzi. :)
BAHAN-BAHAN:
daging lembu dipotong besar2 lalu direbus (jangan sampai kering,tinggalkan sikit stok daging)
bawang merah besar 1 labu *
bawang puteh 2 ulas *
halia 1 inci *
lengkuas setengah inci *
cili kering 4/5 tangkai *
serai 2 batang diketuk
asam keping 1 keping
kicap manis
garam
sedikit lada hitam ditumbuk
Cara buat:
Semua bahan yang bertanda * di tumbuk lumat/blend.
Tumis lada hitam diikuti kesemua bahan yang ditumbuk.
Sementara itu slice nipis2 daging yang dah siap direbus.
Bila bahan tumisan dah masak, masukkan daging yang dislice, serai dan asam keping
Renjis2kan sedikit kicap biar mesra semua di atas dapur.
Biarkan beberapa lama kemudian masukkan lagi kicap dan stok daging yang disimpan. Tambahkan garam.
Biarkan masak dalam api yang kecil. Boleh ditambah bahan2 seperti buah tomato, cili besar dsb untuk hiasan.
Sedia untuk dihidangkan.
Di kala kesempitan sayur. Ada carrot, ada timun. Jadikla. Kita buat acar..... letak cili jeruk tu sekali ;))
ni kalau makan dengan nasi tomato sedap nampak... :)
ReplyDeletehmm..sedapnya tengok daging tu indah...
ReplyDeletenampak sedap. mesti rasa pun sedap.
ReplyDeleteTak pernah cuba lagi masak camni. semalam baru aje masak daging masak kicap.Campak-campak aje... ;o)
ReplyDeleteSalam Del.
ReplyDeleteyup. memang berseri kombinasinya nanti :D
Salam kak mas,
ReplyDelete:) teringat ada sorang makcik yg baik hati dulu. selalu bagi saya lauk ni. dia org kelantan. :)
salam kak pah@ ibundo,
ReplyDeletemesti kak pah, cuma kena sesuaikan kuantiti daging dan kicap. Saya aritu pakat hentam jer. lagi itam, lagi molek. :D
Salam kak azrina,
ReplyDeletesaya pun sama bila dah lapar. hehe..