Buat tambah2 idea menu teman2 malam ni. Menu tertunggak ni.
Bila ada terung last week, cadang nak masak lemak. Lemak terung, walaupun cuma ada stok terung bulat. Hiris bawang, basuh ikan bilis, ketuk cili padi. Aish.. macam kosong jer. Tambah cendawan sebungkus. Pastu, kurang warna, tambah udang 4 ketul. Santan kotak ambik 1/3 jer, tambah air buat cair-cair. Kita guna kuali ya.... sambil tu tambah2 santan cair secukup kuah. Biar menggelegak. Jadi macam ni....
OKlah, resipinya mudah-mudah jer. Asalnya sok sek jiran masa gathering masak utk tahlil. Katanya, cendawan buat masak lemak..... FUH! manis. Saya pun try la. Memang manis kuahnya. Kalaulah yg ni takde terung, maunya saya rantah jer cendawan nih. Buh 2 paket terus. hahaha.....
TERUNG DAN CENDAWAN MASAK LEMAK CILI PADI
Terung - Dipotong besar2. Digoreng sekejap bagi separa layu (bila masak, ia kental, tak cepat lembik)
Cendawan - 1 paket
5-8 Cili padi - saya ketuk jer
Ikan bilis kecil - sejemput besar
Udang - 4 ekor
Santan kotak kecil - saya guna 1/3 dan tambah air secukupnya. Guna santan segar lagi sedapla..
Bawang merah 3 biji - dihiris. Nak tumbuk pun ok.
Bawang putih 2 ulas - dihiris. Nak tumbuk pun ok.
Serai - 1 batang diketuk.
Saya tak bubuh kunyit pun.
Garam
CARA:
1. Toskan terung yg siap digoreng separa layu tu.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang hingga naik bau.
3. Masukkan santan, ikan bilis, serai . Biar mendidih sikit.
4. Baru masukkan cendawan, udang, terung dan cili padi beserta sedikit garam.
5. Sambil mendidih tu, tambah-tambah santan mengikut kuah yg dimahukan. Saya buat cukup-cukup jer.
Pergh! Manis rasa kuah masak lemak dgn cendawan tu.
Selingan, daging yang menceriakan hati saya. Mana taknya, saya dah rebus daging tu siap-siap dr hari sebelumnya bersama halia. Malam tadi cuma buat kuah masak kicap jer. Saya kurangkan kuahnya supaya jadi seperti ini. Terliur... kak azlina cakap dia masak daging kicap. hehehe.. Jangan tak caya...... saya makan balancenya dgn roti pagi ni. ;))
Jus tembikai. Laju jer minum nih! :D
salam nur.. sedapnya menu dia.. siap ada air tembikai lagi.. panas2 sedap je minum air tembikai
ReplyDeletesalam kak juwita,
ReplyDeleteair jus sentiasa sedap di tekak. laju jer minum. hehe..