
Salam Aidilfitri yang bakal menjelang,
Saya masukkan resipi ayam berempah.Resipi ini pemberian seorang makcik yang sudi berkongsi resipi dengan saya, dan berikan rempahnya skali.Saya kongsikan dengan semua.
Sejarah ayam ni,masa kami buat reunion teman-teman suami kat kalumpang.Cantik tempat tu, ada air sungai buat mandi-manda. BARBEQUE kami ialah ayam berempah ni la. Sedap sangat. Sebab tu, saya minta resipinya.
AYAM BEREMPAH-Makcik Ani,mak Amir Hamzah
1. Jintan manis + jintan putih + ketumbar = disangai( goreng tanpa minyak).Then, dikisar kering.
2. Serai + bawang putih = dikisar
3. Gula (boleh bubuh lebih skit)
4. Kunyit serbuk
5. garam halus
Gaul semua bahan pada ayam yang telah dipotong kecil2. dan perap selama 2-3 jam atau satu malam di dalam peti sejuk.
p/s: kalau nak tambah halia kisar pun ok.

No comments:
Post a Comment