Dari petang semalam,saya kemaruk baca cerpen(ada link kat tepi).
Macam-macam cerita. Tak sedar dah petang sangat.
Jadi kelam-kabut sikit masak. Saya ada masak LALA BERCILI (tak amik gambar).Resipi dari my MIL(mother in law).Saya buat ringkas jer:
LALA BERCILI
1. Lala setengah kg-bersihkan,buang kulit yang pecah2.
2. Cili boh atau cili kering yang dikisar 2 sudu (pedas sederhana.kalu pedas,just 1 sudu.tak cukup pedas,tambah cili api)
3. Sepotong serai
4. Bahan tumbuk: Bawang besar 1/2 biji+ Bawang putih 2 ulas+ sepotong halia.
5. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masuk cili kisar. Biar cili masak.
6. Kemudian, masukkan lala, 1/2 sudu kecil garam dan perasa,sedikit air,serai (di. Kacau rata. Tutup periuk.
7. Skali-skali kacau.Nampak kulit terbuka,dan kemerahan, dan isi mudah tertanggal dari kulit,kira masak dah tu.
Juga IKAN CENCARU SUMBAT BERCILI- resipi sendiri.
1. 2 ekor Ikan cencaru- belah belakang (keluarkan perutnya dari kepala)
2. Bahan tumbuk: 2 biji cili merah (saya buang bijinya)+ 2 biji bawang putih + 1/2 biji bawang besar + sepotong halia +tambah skit garam + perasa
3. Sumbat bahan tumbuk ke dalam belahan ikan. Buat dua sisi. Jika ada balance bahan tumbuk,elok tumiskan biar masak,dan sapu kat ikan.Sedap tu..Saya tak taruk gula.Guna manis ikan.
4. Panaskan minyak banyak, goreng ikan dengan api slow sampai masak.
No comments:
Post a Comment