
Bersahur pagi tadi, suami saya dah tak nak makan ikan masin. Alhamdulillah, pandai suami saya ni.Da siap letak ikan dari tempat beku ke bahagian bawah.Sempat la,cair aisnya.Ikan tongkol ni,nak goreng ker,buat singgang? he he,singgang tu aka rebus.Ada gak berkuah.
Tup tup buat sup simple jerla.
Ikan tongkol sup simple.
1 ekor ikan tongkol sederhana besar-dah siap potong2
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 asam keping
halia sikit
lengkuas- patut masuk.Hilang hanyir ikan.
garam
3 serangkai-2 cengkih,1 bunga lawang,skit kulit kayu manis.
Noted: Pagi tadi,darurat gak.Takder lengkuas.Takkan nak goreng ikan pepagi ni..Nak tambah cecair badan.Mesti makan yang berkuah.saya letak bawang putih 2 biji,kurang skit baunya.Pepagi ni,tengok sup...teringin makan sup ikan haruan. Kampung saya dekat sawah...musim orang membajak,banyak ikan haruan,puyu, dan ikan2 spesies darat ader. Paling sedap, buat sup haruan. Goreng puyu..hu hu.Sedapnyer....Sebab tulah,kebahagiaan orang berpuasa ialah masa berbuka dan berhari raya,kan?

No comments:
Post a Comment