Salam Ramadhan,
Petang kelmarin,stok tepung kek sampai.Alhamdulillah. Sempat snap gambar.
Petang tu,bila suami balik,dia senyum jer baca post saya kat blog ni. Sesaja tunjuk kat dia sbb dia sibuk bertanya gambar yang dia amik.Sebenornya gambar tempe tu,suami yang ambik.Cantik,kan?Sebijik cam burger..he he.Lepas tu, dia tebus kesalahan bawak memory card ngan ambik gambar coklat,yang tak jadi ambik kelmarin. Cantik gambar tu.Rasa nak ngap jer coklat tu. Saya tak pandai sangat ambik gambar.
Menu berbuka smalam, kailan goreng + masak lemak ikan masin + sotong bersalut tepung adabi. :)
Ikan masin masak lemak buat versi lain skit. Kelmarin,geledah peti,sah takder lengkuas,hu hu.
1. Bahan tumbuk:Bawang besar 1/2 biji, 2 biji cili besar(saya buang bijinya), sedikit halia.
2. Santan secukupnya.
3. Tulang dan isi ikan kurau
4. Ikan kurau saya goreng kejap.Reneh santan dan bahan tumbuk,sampai mendidih.Kacau slalu.Masukkan ikan kurau. Biar mendidih lagi. Tutup api.
Kailan goreng biasa jer.Bawang putih,cili besar, tumis dan sedikit telur.Campur sayur.
Sotong bersalut tepung adabi.
1. Sotong besar 2 ekor- dibersihkan,buang tulang, dan buang matanya,dan belah 2 kepalanya.Badannya hiris bulat2.
2. Telur saiz B sebiji.
3. Tepung goreng ayam adabi (tepung ni dah ada garam)
4. Celup hirisan sotong ke dalam telur, gaul asing2,dan golek dalam tepung. Goreng sampai keemasan.
No comments:
Post a Comment