Kelmarin mengemas sgala harta karun kat dalam stor. Adus.. sakit pinggangku. Cadang2 nak tambah rak kayu lagi. Skarang pun dah Ok sbb letak dalam box storage plastik tu, tapi sbb tersusun kat lantai, maka nampak kurang kemas. Moga2 kalu adik2 perempuan atau sedara mara datang, bolehla duduk dalam bilik. Cadangnya dua2 bilik lebih tu nak dijadikan bilik, takde lagi bilik stor. Jadi, harta karun yang ada bakal disusun atas rak ataupun dibuang saja. Insya Allah... :))
Hurm... banyak sungguh plan. Almaklumlah dah dekat Dec, musim bonus... harap2 ada la rezeki lebih nak tambah2 rak tu. Lagi2 rak pinggan mangkuk yang tinggi skit.Dapatla menjimatkan ruang Lantai. Juga rak buku yang tinggi, dapat jimatkan jumlah box storage tu. Wat pe la beli buku, kalu tak rajin dibaca kan? Biar nampak, dan dibaca... heheheh.
Di bawah ialah menu kelmarin. Takde special sangat. Tapi biasalah, sbb ikut resipi... itu yang buat special skit. hahaha.. Take care ya. Hari ni nak nyambung ngemas lagi. :))


BERGEDEL TAUHU
Sumber: Buku senangnya memasak tauhu dan telur PTS, Chef Hanieliza.
4 keping tauhu lembut (tauhu biasa kat kedai)
200gm kentang (direbus dan dilenyek)
200gm udang (dibuang kulit dan didadu)
2 biji cili merah -(nurindah:dicincang)
2 pokok daun bawang - (dicincang halus)
1 sdm serbuk lada hitam
1sdm tepung jagung
garam secukup rasa
Nurindah: saya tambah serbuk lada hitam ajishio
Bahan B:
2 biji telur (dipukul) - untuk menyalut adunan
minyak masak untuk menggoreng
CARA:
1. Hancurkan tauhu lembut
2. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan gaul rata.
3. Bentukkan adunan menjadi bulat dan leper.
4. Panaskan minyak di dalam kuali.
5. Celup adunan di dalam telur dan goreng dgn api yang kecil hingga masak.
6. Angkat dan toskan.
7. Hidangkan dgn sos cili.
UDANG DAN KACANG BUNCIS BERSOS TIRAM
Sumber: Mysweetlife-nurindah
Udang - dikupas kulit atas dn buang kepalanya
sedikit serbuk kunyit
garam
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
1 sdm sos tiram
Halia - dicincang atau dipotong nipis sebesar batang mancis.
Sayur kacang buncis dipotong serong
Cara:
1. Tumiskan bawang dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram, dan sayur kacang buncis. Kacau sebati.
3. Masukkan serbuk kunyit,garam dan Udang.
4. Kacau hingga masak.
5. Siap dihidangkan
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
Guna perencah segera saja ni... Cuma tambah daun kesum, garam, ikan.. :))

salam indah, k.mas suka bergedil tu ngan sayur gak...sedapnya...
ReplyDeletesalam kak mas,
ReplyDeletebergedil tu sedap juga kak.. cuma ia agak lembut sbb ada tauhu.. tapi mmg cantik jer digoreng. :)
Salam Indah
ReplyDeletebergedil tahu. Lain dari yang lain. cantik warnanya, bila dah goreng yer. Walaupun Kak Sweetie tak rasa lagi, tapi dah tahu, mesti sedapkan indah.
salam kak sweety,
ReplyDeletehihi.. kalu suka tauhu, mesti suka rasa brgedel tauhu ni. lagi2 bubuh udang manyak2.. :D