Lauk kelmarin brcampur baur sedikit. Versi nak masak lauk ikan siakap yang dibeli hari Sabtu. Ikan siakap tak bole simpan lama2, nanti kurang manis. Camtu jugakla seafood; ketam, kerang, udang. Simpan 3-4 hari dlm freezer kang dah kurang rasanya, lagi2 kalu kerang.. memang dari pagi beli, tengahari jugakla masak. Sebenarnya tak elok campur lauk daging dan lauk ikan, tapi itu jer yg ada. Nak msk daging, punyala kolesterol lagi. Ayam tarak beli ya minggu ni. :))
KUE TEOW GORENG
Sarapan pagi ni. Menggunakan lebihan menu kelmarin, Taugeh Goreng, ketulan sambal paru dibasuh dulu. Just tumis kisaran cili yang bercampur bawang besar, bawang putih, halia. Tambah udang, bahan balance, sos tomato, sos cili, kicap manis, kicap masin, garam skit. Masuk kue teow. Goreng hingga masak dan agak kering. Angkat. Boleh tabur bawang goreng dan daun bawang kalu mahu. Tips kalu kue teow keras dalam dari esbok, biar skejap, pastu, relai2 perlahan. Masuk dalam bekas penapis dan tuang air panas perlahan2 lalu goyang2... Tak perlu byk sangat, sekadar hawa2..pastu bolehla digunakan. Nak tengok Kue Teow Sempoi KLIK
IKAN SIAKAP KUKUS/STIM HALIA
Tips : Ikan siakap ni, ada bezanya. Kalu beli yang suruh siap buang sisiknya, balik rumah jer, masakla terus... Kalu yang belum dibuang sisiknya, takpela nak masak esok pun, sbb fresh tu terjaga lagi. Ikan jenis isi putih macam ni, yang sedap ialah kemanisannya... lagi2 masak Stim Halia atau Kukus Bertaucu KLIK. Kalu nampak dah kurang fresh.. buatla goreng Masak Masam Manis atau Masak 3 Rasa KLIK , sure tak membazir siakap tu. :))
PARU GORENG BERLADA
Kalu bab paru, saya suka lihat paru berlada kak Anis. Saya dah buat cara kak Anis ni, tips untuk masak paru JUGA ADA..KLIK Kadang2 saya suka tambah benda lain juga spt sos.. ikut selera masa tu..
SAYUR TAUGEH GORENG
Takde gambar ek... :))

salam indah, tiga2 menu tu k.mas suka...sedapnya...
ReplyDeletekat umah ni jarang masak daging.. ayam pula sekali seminggu je.. budak2 tak suka. Dlm tahun ni rasa2nya kurang dr 5 kali beli daging.. tu pun sebab nak buat kenduri. Kalau masak ayam ke daging ke.. budak2 slow je mkn.. x semangat nak masak.. kecuali kalau masak nasi ayam.. laju je dorang mkn tu pun mkn nasi, ulam-ulaman dgn sup.. ayam secubit je.. nak suruh abih seketul pun susah... terpaksalah mak ayah yg abihkan lauknya.
ReplyDeletesalam nur..lapar ni...dtg nak mkn...cepat skit hidang yer..kehkehkeh :))))
ReplyDelete@mas : salam kak mas, menu yang sempoi kak. hihi
ReplyDelete@yani: salam kak yani, wah.. happy saya, kak yani datang. maceh kak.. kami berdua jer kak. itu yang pulun macam2. :))
@ deliah: salam deliah: uish..ada orang lapar... hahaha..