Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, October 27, 2010

Makan simple, dan e-House hunting ;)

Salam sejahtera,
Pagi ni breakfast spagetti dan coffee. Tapi ngantuk betulla, tak menjadi pun penangan coffee tu. Malam tadi stay lewat sikit. My hubby dok citer pasal FCPO - Crude Palm Oil Futures . Saya hangguk2 jer, mana paham sangat palm oil ni.

Saya pun dr dia balik,dok citer jugak, pasal rumah2 sale yang ada kat BB dan BS ni. Seharian saya buat Research. Developer yang disenaraihitam la, rumah pajakan/freehold la, Hot spot la, harga sale/lelong la.. Rasa macam dah jadi agen hartanah jer. hehehe....  Rumah lelong kat Buylelong.com. Kat  condo.com pula ada link ngan mudah.my. Nak cari rumah, cuba2 lihat yg ada gambar. Senang nak tgok. Kalu tak, just ask pejabat developer kat situ, juga kalu ada bank yang jual rumah Lelong. Rumah lelong pun fast Moving jugak, tau... rata2 rumah teres/banglo bawah 50K seme jadi rebutan. Untuk Check Developer yang disenaraihitam kat kpkt.gov

Rupa2nya my hubby minat kat Antara Gapi, Serendah  ... Rumah baru, harga boleh tahan untuk Terace (rumah teres).  Cuma kalu boleh, saya nak yang  pegangan bebas (freehold). Tapi, kita pun maklum kan.. terrace yang freehold yang baru sangat mahal. Di bawah PKNS kebanyakan pajakan 99 tahun (leasehold) . Kalau beli rumah yg SALE dari orang lain pun, sudah tentu Tempoh pajakan sudah berkurang.. mungkin 60-70 tahun jer. Rugi pula. Kalu nak beli rumah dr orang lain, baik beli yang Freehold. Hurm, tengok kemampuan la. Sekadar nak rumah untuk diduduki sepanjang mr hubby kerja kat sini tapi ada Market Value, senang utk disewakan kalu kami pindah. :))


SPAGETTI BERSOS SPAGETTI CENDAWAN DAN SOTONG

TELUR AYAM MASAK LEMAK BERCILI PADI

SOTONG GORENG KUNYIT


SAYUR SIEW PAK CHOY DAN SAWI GORENG


10 comments:

Mas said...

salam indah, masak lemak telur tu peberet Ain tu....he..he...

Noorma Ismail said...

kalau nk beli rumah lease hold kena tengok kat pejabat daerah/tanah dulu..ada tak sebarang projek atau pembangunan kat kawasan tu dalam masa 50 tahun akan datang..kalau ada pembangunan jangan beli...dan kalau kawasan tu dh padat dan tak boleh ada sebarang pembangunan semula(contoh- dah ada highway, bandar baru dan kemudahan asas yang lain) bolehlah beli walaupun lease hold...rumah akak kat bukit jalil ni lease hold jugak, tp sblm beli dh semak dengan mpsj...skang highway, kawasan kilang, dll sume dh siap..

indahhouse said...

@mas: salam kak mas, aritu saya try telur masin..susah nak masuk tekak. jadi guna telur ayam, laju jer kami makan...hikhik

@noorma: salam kak noorma, Oh...gitu..baru tau. Terima kasih banyak2 kak. :)) Takde pengalaman psl leasehold, sbb first house kat botanic amik yg freehold. Kat sini mahal lak sbb rumah dah separa/siap. Kena gi pejabat tanah jawabnya ni. Tima kacih kak.. :))

indahhouse said...

salam, Aiseh.. dari berita2 kat online, antara gapi termasuk dlm rancangan pembangunan... 10 taun lagi baru jd bandar besar. huhuhu... tapi kena sahih kat majlis daerah jugak ni.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0510&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_01.htm.

aibaks said...

wa... sedap plak tengok menu tu... huhu.. lapa nyer

hana said...

salam uish... lately nih jarang nampak sbox nur.. pc akak nih dah mengong gaknyer! huh!... sedapnyer lauk2 nur.. nk tumpang lunch nnti boley?? hihi..

pssttt.. akak dh try begedil tuh! tp kan.. kan... kan... dah nama pong try n error.. jadi cekodok ko! wakakakakakaaa.. gli ati akak! takleh nak bentuk langsung, last2 akak tambah tepung gandum jd la cekodok.. kikikikiki.... tp sedap ah! hihihi

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

rasanya beli lease hold pun okey unless anak-cucu kita nak duduk rumah yg sama..

masa tu nanti kita pun dah tak ada..

Semua lauk2 tu memang kRina SUKA !

makbonda said...

Salam indah,

Kalau masak lemak cili api versi jawa tak tinggal daun cekur dan ubinya.

ijan said...

Salam Nur,
Sedapnye makanan... sotong tu buat hatiku cair... huhu

indahhouse said...

@aibaks: tima kasih sudi singgah

@hana: salam kak hana, oh.. ye kak? saya kat sini loading ok.. agaknya Blog saya dah berat sgt kot. nanti saya ejas yg mana patut.
lor..jadi cekodok kak? hihihi.... guna tauhu mmg lembik skit, tapi ok, bole bentuk. ;)

@azrina: salam kak rina, kami nak buat reta pusaka nih kak.. hihihi

@makbonda: cekur? :D saya tak pandai buh cekur..hihi

@ijan, sotong?...brpantang makan seafood ke ijan? cian dia..

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────