Salam sejahtera,
Menu malam tadi, tak mo tunjukla, tak comey... Ala, ikan goreng, sayur taugeh, dan masak lemak telur masin. Dah balen2 peti sejuk. Dalam esbok cuma ada daging yang kejung, campur telur yang baru dibeli. Tengokla jadi apa.. Breakfast pula, Cekodok campur Tepung + udang balen + bawang + telur + baking powder + cili merah cincang. Makan ngan sos Cili Thai.. Kuih di bawah, baru buat... Saya nak Frozenkan. :)) Adunan dari keledek ni, main campak2 jer berdasarkan prinsip2 dari Resipi Bebola Keledek MamaSyipah. :)) Alhamdulillah, lembut, sedap dan mencairkan hati. Saya ADA BUAT TAMBAHAN sikit, iaitu 1 sdk majerin, untuk mmberi lebih rangup. Lihatlah aksi-aksinya ya... Nak tengok Jenis Ubi, Resipi, dan Cara.. KLIK SINI. Tak lupa, terima kasih buat Mamasyipah kerana berkongsi resipi. :))
Macam2 versi boleh dibuat dari adunan ni. Gembira hati.. :))
Di antara step nya..
BEBOLA KELEDEK berinti kacang merah
Rupa bebola sebelum digoreng..
KUIH CEK MEK MOLEK yang mencairkan hati dari adunan yang sama.. Cek mek ni, my faveret masa panas2..uish..panas..!
Rupa kuih cek mek sebelum digoreng...
Nak Frozen kan. Yang Cek mek tahan sehari jer... kang air gula menyerap dalam doh. Pastu yang bebola macam cucur badak tu, intinya kacang merah readymade. Tahan... Intinya ada dijual kat bakeri nu..
Hi Nur, hru doing? Whoaaaa besnye kuih tuh!!! Yummm Yummm! Mintak...tukar ngan YFC leh tak??? hehhe ;)
ReplyDeleteSalam Indah, buat aper tu
ReplyDeleteGood idea, bagus juga buat kueh ni banyak2 frozen. bila nak makan ha..goreng makan masa panas. bakeri mana2 pun ada jual inti kacang merah tu ker..ni ala2 pau keledek yer Indah...
salam nur..nak gak yg frozen tu..mlm nnti anto yer leh wat bekfas sok :)))
ReplyDelete@love2cook: hi sis Love, nakkkk YFC! kue dah yang beku dr esbok nak? hihihi
ReplyDelete@sweetie: salam kak sweetie. untuk bekalan di hari esok.. kihkihkih. Punyala saya malas nak nguli pagi2. Ya kak, bakeri jer yg banyak jual inti2 ni. kedai biasa takde. Pau keledek? hurm,, nice idea kak? ;)
@ deliah: salam Deliah, amik yang beku jer bole? goreng sendiri tau. hihihi