Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, October 14, 2010

Stew Ayam, Pengat pisang 2

Salam sejahtera. Kembali ke arena dapur. hikhikhik.. Salah satu menunya guna rsipi chef hanieliza lagi. Buku2nya yang bbrp set tu pun saya belum khatam tau.... Buku baru Chef Hanieliza belum beli lagi. huhu... jangan tamak.. jangan tamak... Nanti2 nak singgah MPH. hihihi..... sebenarnya, masa kat stsyen bas PUTRA haritu, saya trserempak dgn chef hanieliza, dgn anak-anaknya. Dia tunggu bas juga, nak balik Kertih. Sempat brsalaman ni. Baik dan ramah orangnya.Mula2 saya malu siot... maklumlah chef terkenal. Tapi mr hubby cakap, lepas2 ni blum tentu jumpa lagi dah.... trus saya gi tegur juga. hahaha. kak liza ada tawarkan buku barunya, tapi tak sempat dah... bas saya dah sampai. :D Tak lupa, mohon halalkan resipinya ya kak liza untuk share kat sini..


Ayam Stew. Ada daging ayam yang dipotong kecil. Memang dah konfius nak buat apa. Jadi, belek2 buku, terjumpa resipi Ayam Stew ni. Oh! Ya, tepung jagung tu sikit2 dahla. Karang terpekat macam saya tu. hihihi


Inilah bukunya. Tenang jer bila nampak gambar besar2 macam ni. Suka dan menggiurkan bila melihatnya.

STEW AYAM
Sumber: buku senangnya memasak Ayam PTS, Chef Hanieliza.

500gm ayam
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
1 tangkai lobak merah
1 biji tomato (potong 4)
2 sudu makan minyak masak

Bahan B
1/2 cawan air
1 sdt tepung jagung - (nurindah: bubuh sikit2 dulu, agar ikut kepekatan yg disukai)
1 sdt lada hitam (nurindah: saya guna serbuk lada hitam ajishio jer)
1 sdt minyak bijan (nurindah: saya guna bbrp titis)
garam secukup rasa

Bahan C ( DIHIRIS )
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili merah

Cara memasaknya:
1. Ayam dibuang kulit, dipotong kecil dan dibersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dihiris hingga layu
3. Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan hingga lembut.
4. Masukkan semua sayur kecuali daun bawang dan daun sup.
5. Apabila sudah layu, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan mendidih.
6. Tutup api kemudian taburkan daun sup dan daun bawang.
7. Hidangkan dengan nasi ataupun roti.


Pengat Pisang tanduk dan Ubi Keladi . Pisang dan keladi tu pemberian MIL dan FIL.  Mr hubby suka makan ubi keladi juga.  Kat sini, payah nak dapat yang elok. Selalu bila picit Ubi keladi kat pasaraya tu, macam lembik jer.  Alhamdulillah...akhirnya selamat dimasak. Risau jugak sbb terbiar bbrp hari. Takde santan nak buat. Jadinya, bila ada santan, baru jadi pengat ni. :)) Resipi pengat yang satu lagi macam kat sini .... Kali ni saya buat sempoi jer. Saya add skali   manisan yang MIL  berikan. 

PENGAT PISANG 2

1 biji pisang tanduk (pisang besar) -dipotong serong.
1 biji Ubi keledek (warna putih) -dipotong dadu besar2, dan rebus hingga hampir empuk. Masa rebus, make sure tutup periuk supaya ia masak betul. Saya tapis, buang airnya lalu siram ubi yang dah masak tu untuk hilangkan lendirnya.

Santan secukupnya
Sedikit garam
Gula secukup rasa
1- 2 ketul Manisan / gula melaka ( manisan tu perlu dicairkan dulu, pastu tapis. Paling senang, guna gula merah cap bintang sbb manisan paket ni tak perlu tapis)
1 helai Daun pandan
Biji sagu ( basuh dalam tapisan)

Cara:
1. Didihkan santan dengan daun pandan, gula, manisan/gula melaka, garam.
2. Baru masukkan ubi keledek tadi, dan pisang serta biji sagu.
3. Biar hingga biji sagu mengembang dan kurang nampak warna putihnya.
4. Kacau selalu supaya santannya tak keluar dari periuk.
5. Tutup api, dan tutup periuk.
(Jangan risau jika ada sikit Sagu yang putih, ia akan kembang sendiri )


Ikan keli goreng bersalut bawang putih tumbuk. Sedap..! Rangup dan wangi jer.. :D

Kailan ikan masin. Ikan masin jeruk takde. Saya ganti dgn ikan kembung masin, Siat dagingnya, pastu baru ditumis bersama bawang. Resipi yang pernah dibuat ada di sini.


6 comments:

  1. Salam Dik Nur....wah berderet-deret menu pagi ni...kecur liur Akak nengok hidangan dengan pengat pisang & keladi lagi!!!

    ReplyDelete
  2. Salam Dik Nur....tentang nasihat tetang bekal hubby tu...cam ni....kalau setakat nasi dengan sambal tumis atau masakan yang kurang berkuah...insyaallah tahan sampai malam pun....depends jenis beras yang kita gunakan..ada beras cepat basi....kalau lauk pauk yang berkuah kena bekas asing..tapi hubby akak prefer sambal tumis dan lauk pauk yang berkuah pekat jer....kalau kari jarang2 sangat lah!...harap dapat membantu dengan penjelasan ini!

    ReplyDelete
  3. Salam nur...
    Woahh... banyaknya makanan... sodap2 je nampak sume... :)

    psttt....Akak suka je baca catatan2 nur dalam beberapa siri n3 tu, sume tips berguna dan bermanafaat... elok untuk diamalkan.. thx for sharing nur... InsyaAllah kasih kian mewangi.. :)

    ReplyDelete
  4. Hi Nur!!! Hru doing??? Wahhh sedap2 Nur masak! Bak ayam ngan kailan kat Love. Tak pernah try ikan keli, actually Love kurang sikit ngan ikan, except sardine n mackerel dlm tin. Hahaha...teruk kan!

    Aiseyman, eventhough love2cook is getting known worldwide, Love is still a Malaysian at heart!

    love2cook is absolutely nothing without Malaysian friends...tul tak? Kita kasi promo Malaysia tu...hehehe! ;)

    Bread pudding tuk siaran esok...ehehe! Tunggu ya! Karang pun buat lagi coz anak mintak..ahakz!

    Take care Nur, nak jugak ayam tuh! hehehe ;)

    ReplyDelete
  5. Hehe, tergelak tengok senaman 7 minit tuh. I got those emoticons dlm post editor. Cute kan! :D

    ReplyDelete
  6. @ watierman: Salam kak watie, terima kasih kak atas advice. Oh, kena cari beras tempatan la ni kan? beras tempatan kurang cepat basi.

    @ fzi : salam kak fzi, sekadar catatan ikhlas, kak. Kita sama2 usaha.

    @ Love2cook: Hi Sis, itulah.. dari jauh ingat nak ngendeng bread pudding tu. hihi..

    ReplyDelete

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (8) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (1) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────



Daisypath Anniversary tickers