Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Sunday, October 17, 2010

Puff pastry berinti daging kisar, menu 30-45 min

Salam sejahtera,
Maaf, menyibukkan diri buat Speed Test tadi. Tak pandai sangat bab ni, sbb tu cuba blaja. Skrang ni, network slalu terkeluar dgn sendirinya. Padahal kami menggunakan Streamyx Combo 1, yang sepatutnya Download speed :384kbps, upload speed :128kbps. Puasla my hubby clear disc, trasfer ke external hardisc, kejar virus dan malware, but still the same... agaknya kena UPGRADE package barulah elok kot..

Inilah resultnya:

Check Speed kat sini
Apa itu Speed Test


BREAKFAST HARI NI

Hari ini menghabiskan puff pastry yang dinyahbekukan. Teringat puff daging Cik Mat Gebu dan kak hana aritu. Intinya just tumis cili kering yang dikisar ngan bawang merah, putih dan halia. Tambah daging kisar, skit stok beef Knoor, cendawan butang didadu, skit garam, gula jika perlu. (INTI DIMASAK DULU HINGGA KERING). Pastu isikan dalam puff pastry, Satu lapis atas, 1 lapis bawah. Lekatkan ngan lorekan garfu. Gunting tengah2 puff atas. Bakar 180c selama 20 minit atau lebih. Ada juga buat inti jem stoberi. Stoberi tu saya sejukkan dalam esbok bagi kental. Isikan dalam 1 puff, lipat 3 segi. Lekatkan. Jgn lupa cucuk puff atas tu dgn garfu supaya ada ruang udara. Kang meleleh keluar intinya sbb tekanan kat dalam tu. Pernah juga buat sebelum ini. KLIK.. Oh! Ya, minum pagi ialah Kopi Susu.. SAH TAK MENGANTUK HARI NI.. hahaha..


LUNCH KELMARIN

Di bawah lauk pauk kelmarin... jamu mata dah yer.. idea hari ni lom ada. Ada paru dan daging kat dalam esbok tu...


SAMBAL UDANG PETAI

Simple. Dah ada kisaran cili kering yang siap dikisar ngan bawang besar, bawang putih, halia. Ini dah ada dalam peti ais. Masa tumis kisaran, cuma tambah belacan (hiris2 nipis jer bagi cepat hancur). Tumis sehingga campuran cili naik minyak. Barulah tambah sikit garam, sos tomato, sos cili, air.. biar sebati. Tambah udang... biar separuh masak, tambah petai. Biar sebati dan masak. Angkat.


MASAK LEMAK PUCUK PAKU

Senang. Pucuk paku potong siap2. Cuma panaskan santan. Masukkan bawang putih, bawang merah, udang kering, cili api (SEMUA NI KALU DITUMBUK LAGI SEDAP, HIRIS PUN BOLE). Masukkan batang pucuk paku. Biar batang lembut, baru masukkan daun dan bahagian atas pucuk paku yg lembut. Tambah garam. Biar sebati, angkat.

IKAN BAKAR

Ikan ni digaul garam kunyit macam biasa. Dibakar dalam OVEN saja. Atas grill, alaskan dulang pembakar bawah grill. Suhu 180c, Masa 20-30 minit ikut saiz ikan. Separuh masa, dibalikkan. Jangan biar lama sangat, nanti keras pula. Cara bakar dalam oven, memudahkan kita jika nak masak cepat dalam satu masa.. ada yang bakar, ada tumis, ada didih. Jadi, macam2 cara, cepat siap... Ini tips buat adik2 la, bukan mak2 budak ya... :)))

6 comments:

Mas said...

salam indah, semua menu tu k.mas suka, sedap2 la...jadi lapar lakk..

indahhouse said...

salam kak mas,
saya pun dah lapar ni... teringat daging dalam esbok. apala nak dibuat ya...

Noorma Ismail said...

akak pun nk cuba puff daging ni..tp kali ni nk cuba buat pastri puff sendiri..dh lama beli pastri margerin tp penyakit M ni taknk pegi...so tangguh la sampai rajin tu datang balik....hehe

sonata anak kancil said...

kulit puff ade lagik !!! bila lah nak buat ni - dok bukak tutup - bukak tutup...ahha dapat idea nak buat ni...TK

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

puff pastry dari brand apa tu Indah?

Boleh kRina cuba. Selalau buat sendiri yg biasa2 aje. Bukan kripap pusing..

Pucuk paku masak lemak putih.? OK gak kan.. Dah terbiasa dgn pucuk paku lemak kuning tak terfikir nak buat camtu.. hehehe...

Kalau kobis baru buat camtu..

indahhouse said...

@noorma: salam kak noorma, rajinnya kak nak buat pastry sendiri. Caiyok.. kak. kak noorma buat, mesti menjadi punyer! :))

@sonata: salam kak sonata, sama la kita.. hikhik. cadang2 kalu buh buah2 dalam tu, sodap kan? yang jem stoberi tadi, sedap tau kak. lagi sdap dr makan ngan roti. hihihi..

@ azrina : salam kak rina, alah.. brand Kawan tu jer. jadi macam karipap pulak kan? hihi... lupa lak nak tambah kentang, kan?
yang masak lemak, kadang2 putih, kadang2 kuning jugak kak.. ikut rasa. hihihi..

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────