Maaf, menyibukkan diri buat Speed Test tadi. Tak pandai sangat bab ni, sbb tu cuba blaja. Skrang ni, network slalu terkeluar dgn sendirinya. Padahal kami menggunakan Streamyx Combo 1, yang sepatutnya Download speed :384kbps, upload speed :128kbps. Puasla my hubby clear disc, trasfer ke external hardisc, kejar virus dan malware, but still the same... agaknya kena UPGRADE package barulah elok kot..
Inilah resultnya:
Check Speed kat sini
Apa itu Speed Test
BREAKFAST HARI NI
Hari ini menghabiskan puff pastry yang dinyahbekukan. Teringat puff daging Cik Mat Gebu dan kak hana aritu. Intinya just tumis cili kering yang dikisar ngan bawang merah, putih dan halia. Tambah daging kisar, skit stok beef Knoor, cendawan butang didadu, skit garam, gula jika perlu. (INTI DIMASAK DULU HINGGA KERING). Pastu isikan dalam puff pastry, Satu lapis atas, 1 lapis bawah. Lekatkan ngan lorekan garfu. Gunting tengah2 puff atas. Bakar 180c selama 20 minit atau lebih. Ada juga buat inti jem stoberi. Stoberi tu saya sejukkan dalam esbok bagi kental. Isikan dalam 1 puff, lipat 3 segi. Lekatkan. Jgn lupa cucuk puff atas tu dgn garfu supaya ada ruang udara. Kang meleleh keluar intinya sbb tekanan kat dalam tu. Pernah juga buat sebelum ini. KLIK.. Oh! Ya, minum pagi ialah Kopi Susu.. SAH TAK MENGANTUK HARI NI.. hahaha..
LUNCH KELMARIN
Di bawah lauk pauk kelmarin... jamu mata dah yer.. idea hari ni lom ada. Ada paru dan daging kat dalam esbok tu...
SAMBAL UDANG PETAI
Simple. Dah ada kisaran cili kering yang siap dikisar ngan bawang besar, bawang putih, halia. Ini dah ada dalam peti ais. Masa tumis kisaran, cuma tambah belacan (hiris2 nipis jer bagi cepat hancur). Tumis sehingga campuran cili naik minyak. Barulah tambah sikit garam, sos tomato, sos cili, air.. biar sebati. Tambah udang... biar separuh masak, tambah petai. Biar sebati dan masak. Angkat.
MASAK LEMAK PUCUK PAKU
Senang. Pucuk paku potong siap2. Cuma panaskan santan. Masukkan bawang putih, bawang merah, udang kering, cili api (SEMUA NI KALU DITUMBUK LAGI SEDAP, HIRIS PUN BOLE). Masukkan batang pucuk paku. Biar batang lembut, baru masukkan daun dan bahagian atas pucuk paku yg lembut. Tambah garam. Biar sebati, angkat.
IKAN BAKAR
Ikan ni digaul garam kunyit macam biasa. Dibakar dalam OVEN saja. Atas grill, alaskan dulang pembakar bawah grill. Suhu 180c, Masa 20-30 minit ikut saiz ikan. Separuh masa, dibalikkan. Jangan biar lama sangat, nanti keras pula. Cara bakar dalam oven, memudahkan kita jika nak masak cepat dalam satu masa.. ada yang bakar, ada tumis, ada didih. Jadi, macam2 cara, cepat siap... Ini tips buat adik2 la, bukan mak2 budak ya... :)))

salam indah, semua menu tu k.mas suka, sedap2 la...jadi lapar lakk..
ReplyDeletesalam kak mas,
ReplyDeletesaya pun dah lapar ni... teringat daging dalam esbok. apala nak dibuat ya...
akak pun nk cuba puff daging ni..tp kali ni nk cuba buat pastri puff sendiri..dh lama beli pastri margerin tp penyakit M ni taknk pegi...so tangguh la sampai rajin tu datang balik....hehe
ReplyDeletekulit puff ade lagik !!! bila lah nak buat ni - dok bukak tutup - bukak tutup...ahha dapat idea nak buat ni...TK
ReplyDeletepuff pastry dari brand apa tu Indah?
ReplyDeleteBoleh kRina cuba. Selalau buat sendiri yg biasa2 aje. Bukan kripap pusing..
Pucuk paku masak lemak putih.? OK gak kan.. Dah terbiasa dgn pucuk paku lemak kuning tak terfikir nak buat camtu.. hehehe...
Kalau kobis baru buat camtu..
@noorma: salam kak noorma, rajinnya kak nak buat pastry sendiri. Caiyok.. kak. kak noorma buat, mesti menjadi punyer! :))
ReplyDelete@sonata: salam kak sonata, sama la kita.. hikhik. cadang2 kalu buh buah2 dalam tu, sodap kan? yang jem stoberi tadi, sedap tau kak. lagi sdap dr makan ngan roti. hihihi..
@ azrina : salam kak rina, alah.. brand Kawan tu jer. jadi macam karipap pulak kan? hihi... lupa lak nak tambah kentang, kan?
yang masak lemak, kadang2 putih, kadang2 kuning jugak kak.. ikut rasa. hihihi..