Dah dah tgok lagu ulek mayang tu. Kang ada yang seram sejuk. :))
Itu belum lagi bunyi gong, rebana, selumpit/serunai segala, kan? Selagi takde bunyi2 tu, campur ngan pulut kuning, Telur rebus, ayam panggang... masih lagi jauh dari terkena apa2.
Janganla pulak ada yg kata macam2 pasal lagu tu. Saya ada baca sejarah Ulek mayang ni, ada juga buat kajian Tempatan untuk subjek Sejarah kat pantai batu Buruk. Saya penah dengar alat2 muzik tradisi tu dulu, masa kecik2. Kampung saya kecik jer, tapi dulu2 banyak orang main 'Teri'. Adat halau hantu.. :)) Takut ker? Just share pengalaman. :))
Sebab itulah kalau ada yang ajak Kami pergi berubat ngan bomoh sana sini, yang ada guna beras, pulut kuning, pengeras, telur rebus... kami tak pergi. Sebab saya dah biasa tgok bnda2 macam ni masa kecik. Saya faham cara amalan mereka, walaupun mereka cakap bomoh tu guna ayat Quran, tapi guna barang2 tu. Saya takut terbabit ngan amalan yg dilarang agama as.. ada jin bantu mereka. Bahkan bapa saudara saya sendiri ada jin Islam yang mendekatinya. Tapi saya nak pergi rumahnya pun tak berani. :))
Oklah, dah citer hantu2 ni... :D Di bawah ni, dessert berhari yang lalu. Kalau guna manisan/ gula melaka biasa kat sini, takkan merah camtu. Kuahnya warna merah camtu sebab guna manisan dari Siam. Rasanya manis2 hawa, saya cuma tambah 2 sudu bumbung Gula untuk 1/2 periuk bubur kacang, dan selebihnya Manisan. Bubur kacang yg saya biasa saya buat lebih kpd manis2 buah, lagi dipanaskan, lagi akan terasa manisnya.
BUBUR KACANG
3-4 genggam Kacang hijau - Basuh dulu, dan direndam bbrp jam
Manisan Siam secukup rasa (manisan karet yang perlu dicairkan dulu, lalu ditapis. Paling senang guna serbuk gula merah cap Bintang made in Thailand)
Air secukupnya
Segenggam sagu putih -dibasuh, dan toskan.
Gula secukup rasa
sedikit garam
1/3 kotak Santan jenama ayam brand
2 helai Daun pandan disimpul
CARA:
1. Rebus kacang dengan air sehingga pecah2 bijinya dan lembut.
2. Baru masukkan manisan, santan, sagu, garam skit, gula secukup rasa, daun pandan.
3. Biar sagu biji masak. Selalu kacau supaya santan tak keluar dari periuk.
4. Biar bubur kacang agak sebati. Angkat dan hidangkan panas. (saya suka buat pekat sikit)

salam nur...ni dok dgr lagu ulek mayang smbl mkn bbur kacang..:)))
ReplyDeletesalam nur, peberet k.mas ni bubur kacang...sedapnya
ReplyDeletesalam nur
ReplyDeleteciter ulek mayang kat tv3 tu ke? semalam ternampak skit tp tk tengok sbb takut hihi
eh, bubur kacang ni di makan kalau baru kluar peti ais :D
@deliah : salam del, hahaha.. kalu menari, sah2 bubur kacang jatuh. ;)
ReplyDelete@mas: salam kak mas, saya pun suka :D
@zarin: salam kak zarin, oh..tayangan malam tadi ke? alala..kak. puteri tu comel.. hihi.