Bihun style sendiri jer..hihi
Salam sejahtera, selamat pagi...
Dah breakfast? Pagi ni, saya buatkan bihun goreng lada hitam. Nengok bihun pagi ni, teringat zaman skolah menengah. Bihun goreng ala cina, itulah antara menu kat dewan makan masa kat asrama dulu. Saya dulu, dok skolah berasrama. Inspirasi dr itulah, saya blaja2 wat bihun ni.Walau tak 100% sama. hehe.
BIHUN GORENG LADA HITAM - sendiri
2 keping bihun - dicelur/direndam
2 ulas bawang merah - dihiris nipis2
2 ulas bawang putih - dihiris nipis2
sejemput lada hitam - tumbuk skali ngan udang
segenggam udang kering - tumbuk (saya taruk banyak sebab daging/ayam da abes)
Skit garam dan perasa
sedikit air masak
baby carrot - potong halus memanjang .
Bole tambah ayam/daging rebus jika ada.
1. Tumis bawang merah,bawang putih,bahan tumbuk (lada hitam ngan udang kering) tadi. Biar skit garing.
2. Pastu saya masukkan air masak skit .
3. Masukkan garam, dan perasa.
4. Masukkan bihun. Kacau sebati.
5. Biar bihun lembut.
6. Last baru masukkan baby carrot yang potong halus2 tadi.
7. Angkat. Hidangkan.
Jom sarapan...
Dah nak jadi macam bihun Singapore jugak...kalau blend sikit cili api yang hijau tu...dengan bawang merah & putih...
ReplyDeleteAkak suka Bihun Singapore...tapi Hubby tak suka bihun...dia prefer mee atau kue teow goreng!
Boleh tumpang makan sama2..sebab akak tahu tak ada ayam kan (AKAK tak makan ayam)...???
hehe, jom kita makan. saya amik pau goreng seketul ya kak watie..
ReplyDeleteMujur mee semalam ni kak. kalo hari ni saya terkam dah.heheheh
ReplyDeleteSalam Ijan,
ReplyDeleteLa...nape tak pesan? bole simpan skit tuk Ijan..;)