Breakfast pagi tadi. Walaupun pelik, tapi suami puas hati ngan rasanya.
Salam sejahtera,Alkisahnya, ada sorang wife ni nak menjala pepagi. Da bangun 5.00 am tu. Dia dah bawa 1 mangkuk besar umpan ni, tapi, cari punya cari..JALA TAK ADA ! Hu hu..sob. sob. Punyala kempunan nak menjala, sebab masa raya tak menjala. Lepas2 raya baru teringin.
Back to dunia sebenar.
Saya nak menjala ni. teringin sesangat nak makan serawa durian ngan roti jala. Hu hu. Tengok resipi, mak oi. banyak tu 1 kg tepung. Jadi, saya buat adunan 333gm jer. Tupun,timbang tak sampai 003gm.
BUBUR DURIAN malam tadi, saya hangatkan sampai durian hancur. Dan kuah skit likat.
Fuh, da bole jadi serawa kacang hijau + durian ni.Hi hi.
Dek malas nak kacau pepagi. Saya blend adunan, senang hancur. Saya ada tengok kawan buat macam ni..tiru dn lihat jer. Pastu, nak cari acuan jala. Mane ni? La..tertinggal kat rumah kat BESUT, Teganu..nun. Abang !!!Jala tak jumpe..sob sob.
Alhamdulillah, tak menjala pun, dapat kulit ketayap yang lembut ni..:)
Apepun, saya dadarkan jer. Ceh! Macam kue ketayap lak. Takde isi jer. Take la. Janji dapat makan ala-ala serawa durian nih.
Ni la resipi adunan buat roti jala nih. Adunannya tak terlalu likat, dadarannya serata, dan kulitnya...aduhai lembut, tapi masih ada rangup. Sebijik rupa dan rasa cam kue ketayap dah..
ADUNAN ROTI JALA - sumber Pn Liza, majalah RASA April 07
Bahan-bahan: (saya buat 1/3 adunan jer, dah banyak tu)
1 kg tepung (saya buat 333gm)
1 biji telur (saya amik 1/3 biji)
2000ml air ( saya guna 650ml)
3 sudu makan minyak masak - untk bancuhan tepung (saya amik 2 sudu)
Skit garam
Minyak masak untuk mendadar adunan ni
pewarna kuning.
1. Campurkan tepung gandum, telur, minyak masak dan air. Gaul rata hingga menjadi cecair, yang tidak terlalu likat. (saya bubuh semua ni dalam blender. Blend kejap.)
2. Gunakan acuan roti jala dan kuali leper. Panaskan skit minyak, dan buatlah bentuk jala hingga habis adunan. (saya punyer tak jupe acuan. huhu..)
Jom makan ..
Ha ha ha
Hati2 ngan iklan dr DAN.
ReplyDeleteFor DAN, please respect us. Please comment about this post ONLY
Salam Nur...la kenapa guna resepi 1 kilo...kat blog akak pun ada resepi untuk beberapa orang makan...next time..try type kat search engine kat blog akak...kalau ada..adalah..kalau tak...tak dapek den nak tolong...anyway...kulit ketayap pun sedap....kalau reena akak dia suka makan gitu aje..tak yah inti....akak tak makan durian yer..ni masih tutup hidung sambil menaip tau!!!
ReplyDeleteSalam kak watie,
ReplyDeleteInsya Allah, nanti saya search. Resipi tu, da try masa raya haji taun lepas. puas hati.
Pepagi ni, tak sempat cari resipi lain la kak. Hi hi. Amik yg sempat jer.
Tutup idung,kak? ha ha.Saya plak suruh suami pakai listerin dulu sblom g kerja. Bau durian lak masa meeting. hi hik.
Bagus resipi akak nie. Maklum la lepas ni musim tengkujuh nak menjala pun payah. Tebar2 ala ketayap ni bagus jugak...hehehe
ReplyDeleteSalam Ijan,
ReplyDeleteHehehe... betul,betul,betul...