Salam sejahtera,
Kempunan tengok crepes kak Suzi. Aduh! Teringin makan lempeng lak.
Kalu mama saya,
slalu wat lempeng masa kami adik-beradik kecik2 dulu. Maklumlah budak. Lebih2 dok kampung.Kurang permintaan nak makan itu ini macam bebudak zaman la ni. Tengok dunia, dah rasa KFC, MCDONALD, dll. hmmm..Rindu zaman kecik2 dulu.
Kami makan ngan sardin. Mama saya, suka masak sardin ngan cili merah hiris. My MIL, suka masak sadin ngan cili padi. my taste plak suka sardin ada cili kisar. My Hubby, asal pedas, semua jalan..
SAMBAL GODOK UPDATED ni. Tertinggal bahan.hi hi.
Cara orang Jawa, lempeng jugak sedap dimakan ngan SAMBAL GODOK:5-6 biji Cili padi+ sejemput ikan bilis + 2 biji bawang merah + 1 ulas bawang putih ditumbuk.
Tumis skit, biar sikit garing.(tak tumis pun takpe)
Masuk santan cair (boleh ganti santan ngan air )
Tambah garam dan perasa.
** Biar berkuah. Sedap jugak cecah ngan lempeng.
ooo...akak tak pernah lak makan ngan cicah lain selain susu atau gula. ada gak kekadang tuh cicah kari atau lauk pauk lain...sambal godok tuh x pernah try...kalo ikut bunyinya tuh mmg sedap eh nur...bak akak sepinggan!
ReplyDeleteSalam kak Hasue,
ReplyDeleteKecik2 dulu pn, slalu cecah lempeng ngan gula jgk. Makan roti hiris ngan susu pekat pn sedap!
Hi hi, tak sedar bila dah besar.
Jemput kak. Sambal godok, saya main masuk jer. Kadang2 tak buh santan pun sedap. My Mil slalu buat sambal ni, without santan, sekadar bubuh air. Sedap jugak.
Alahai sama lak menu kite. Kami belasah lempeng sama sardin gak semalam. Kenyang! :)
ReplyDeleteJom makan lempeng ubi kayu plak.
ReplyDeleteTapi...Ijan tak bole makan ubi kayu. Angin tu, nati Mikael sakit peyut.