MASAK LODEH - sumber Puan Rosnah,majalah RASA 07
Bahan2 :
10gm kacang panjang - hiris 2cm
4 keping tauhu kering -potong nipis. (saya guna 2 foo cuk kering.same tak bendanya? pecah2 kan jer)
50gm suhun- rendam
2 keping tempe - potong dadu dan goreng separuh garing
4 kepng tauhu -didadu dan goreng (saya tak bubuh)
2 bji cili merah + 2 cili hijau - dihiris serong
Bahan tumbuk/kisar = 10 gm udang kering + 10gm bilis + 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih + 2cm halia + 2cm belacan + 2 inci kunyit
sikit air asam jawa
500ml santan
garam dan perasa secukupnya.
Cara memasaknya
1. Tumis bahan yang dikisar/ tumbuk hingga berbau harum. (Jika kisar, pastikan udang kering dan bilis ditumbuk supaya pecah elok)
2. Masukkan air asam jawa ( saya guna paste asam jawa adabi)
3. Lepas tu, masukkan cili merah, cili hijau, kacang panjang. Masak hingga sedikit layu.
4. Masukkan santan bersama suhun, tempe goreng dan tauhu goreng.
5. Masukkan garam dan perasa secukup rasa
6. Masak hingga mendidih dan sedia dihidang.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteSalam semua, maaf ya. LLC ni guna avatar yg kurang sopan, dan tawarkn iklan kurang sopan. hati2 kalu dia add blog you all sbg follower atau tinggalkan komen.
ReplyDeleteLontong kalau makan dgn sambal ikan bilis sedapjuga kan kak... semangkuk kecik tue mesti tak cukup.hehe
ReplyDeletesalam ijan. makan ngan sambal ikan bilis? akak tak penah rasa tu. ala,akak buat lontong cincai jer ijan..:)
ReplyDeleteSalam Nurindah...
ReplyDeleteWahhh sedapnya masak lodeh...akak suka sangat kena pulak masuk tempe sekali...mmmmm....
Thanx nur singgah Menu... :)
Salam kak Fzi,
ReplyDeleteTerima kasih, sudi singgah. Kita sama2 bertukar idea. Saya pun masih blaja2 masak lagi.