K.Nor said...
nur.. nak membaking ni kena bercinta dgn oven dulu. kena kenal camna tahap kepanasan oven kita. sesetengah oven dia kuat panasnya walau kita ikut kehendak resipi contoh 180C. cam oven k.nor (zanussi) panas dia mmg kuat walau guna 180C. so tiap kali baking, k.nor kena guna 170 - 175C jer. kita takleh ikut 100% kehendak resipi, kena depend tahap kepanasan oven kita , k..
Pastu...katakan la kek perlu dimasak 45 min (kebiasaannya). jgn sesekali bukak pintu oven sebelum 30 min pertama. nanti kek drop. kalau la nampak bahagian atas kek cam dah brown, boleh la nur letak aluminium foil atas loyang. just letak gitu jer utk mengelakkan bahagian atas kek jd hangus sedangkan bahagian tengah/dalam kek masih tak masak. tp kena ingat, jgn letak foil/bukak sebelum 30 min. kena lebih dr 30 min tau. pastu nur bakar la lagi sehingga kek masak (ikut masa yg diberitau dlm resipi atau cukup 40/45min, nur cucuk dgn lidi. test tengok clear atau belum.
satu lagi, kalau kek nampak mcm nak crack bahagian atas tu, cuba kurangkan sket suhu oven. kek crack sbb oven terlalu panas. so turunkan suhu oven dan bakar hingga masak.
katakan la nur nak letak topping, telangkupkan kek yg bawah duk bahagian atas. baru la kita dpt permukaan kek yg rata dan cantik jer bila kita letak topping samada ganache atau buttercream atau fondant. dr situ kita boleh tutup kecacatan kek yg crack.

No comments:
Post a Comment