TOMYAM AYAM KERING DENGAN BROKOLI - resipi sendiri
Ayam dipotong kecil2- paling sedap, kepak
2 biji bawang putih - dicincang halus
1 inci halia- dicincang halus
1/2 biji bawang besar - dihiris
1 sudu cili kisar/ cili boh
5 biji cili padi
2 helai daun limau purut - disiat2
2 biji cili merah - dihiris2
Brokoli - dipotong kecil2
1- 2 cawan air
garam secukup rasa
Sedikit gula - tak tambah pun takper
1. Tumis bahan bawang putih, halia dan bawang merah.Biar naik bau.
2. Masukkan cili kisar. Biar hingga naik minyak.
3. Masukkan ayam, serai, dan daun limau,cili merah, garam,dan gula. Gaul rata, baru masukkan air secukupnya untuk reneh ayam.
4. Perlahankan api, tutup kuali dengan penutup periuk. Biar ayam masak.
5. Ayam tak perlu terlalu kering.Tinggalkan sikit kuah dan angkat. Hidangkan.
SAMBAL TUTOK - dari my MIL(mother in law)
ikan bilis secukupnya - 1 jemput
2-3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
7-10 biji cili padi kecil (sesuai dengan tahap ketahanan pedas anda ;)
Tambahan: secubit garam, perasa(jika suka)
Semua bahan digoreng separuh masak. Angkat, dan tumbuk semua bahan bersama secubit garam dan perasa di dalam lesung atau blender kering. Tapi lagi sedap tumbuk la..ihiks..
Sedapnye sambal ikan bilis tu kak.. panggil nye tutok ek? hehe
ReplyDeletesalam ijan. hi hi. dulu akak pun tak pandai makan. dah kawin ngan orang Jowo, baru pandai makan sambal ni. Tutok tu maknanya ketuk dalam kamus jawa...;)
ReplyDelete