Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, October 14, 2009

Chocolate cake for husband's officemate


Salam sejahtera,
Dengan rendah hati, saya mengatakn, memang saya tak pandai bab baking ni. Bab mengadun kek dah pass .Tapi, bab membakar, hadui...merekah sana sini. Tapi muffin kelmarin, memang silap teknik...muffin memang tak bole overbeat...:)

Kelmarin, saya sempat bakar kek lagi.Jangan gelak tau. Saya guna TEPUNG KEK SEGERA. Kat pasaran

dah banyak tepung kek macam ni. Cepat dan mudah. Yang saya guna, keluaran Muslim D'qis Ent.

Kek ni for my husband's officemate. Sajer2 nak jamu kat office.



Kandungan paket:
Bahan A= gula halus
Bahan B= mixed flour(resipi khas Dhiya)

Saya siapkan bahan tambahan :
2 biji telur gred B -suhu bilik
125ml minyak jagung
250ml air ais
sikit esen vanila
ayak bahan B (Mixed flour dari paket)

6.30PM : Saya adun semua bahan

1. Campurkan bahan A dan telur, pukul sehingga kembang
2. Tambahkan sikit esen vanila
3. Setelah kembang, masuk minyak jagung .Pukul sebati
4. Akhir skali masukkan bahan B (Siap diayak). Adun sebati.

6.45PM : Masukkan adunan ke dalam loyang.
Bakar pada suhu 170c. Masak lebih kurang 45-60 minit.
(Saya masak around 40 minit sbb oven panas)




Around 7.25 PM : Kek MASAK


Yummy...


Si hitam manis


6 comments:

Watierman said...

Wah dah cantik la tu...Nur...kalau letak toping...cover rekahan tu semua..lagi cun...work on the topping for the next step...Akak pun masih belajar....kalau nak refer..blog Nor...banyak tips sebab she is good!

indahhouse said...

Terima kasih, kak Watie,

Huhu, terharunya. ada jugak org puji. Cik abang saya tu,kurang memakan kek. Sebab tu yg kurang rajin buat.
Nasib baik la, ada officemate yang rajin merasa.
Doakan semangatku tak ilang...:)

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karamu

K.Nor said...

nur.. nak membaking ni kena bercinta dgn oven dulu. kena kenal camna tahap kepanasan oven kita. sesetengah oven dia kuat panasnya walau kita ikut kehendak resipi contoh 180C. cam oven k.nor (zanussi) panas dia mmg kuat walau guna 180C. so tiap kali baking, k.nor kena guna 170 - 175C jer. kita takleh ikut 100% kehendak resipi, kena depend tahap kepanasan oven kita , k..

pastu katakan la kek perlu dimasak 45 min (kebiasaannya). jgn sesekali bukak pintu oven sebelum 30 min pertama. nanti kek drop. kalau la nampak bahagian atas kek cam dah brown, boleh la nur letak aluminium foil atas loyang. just letak gitu jer utk mengelakkan bahagian atas kek jd hangus sedangkan bahagian tengah/dalam kek masih tak masak. tp kena ingat, jgn letak foil/bukak sebelum 30 min. kena lebih dr 30 min tau. pastu nur bakar la lagi sehingga kek masak (ikut masa yg diberitau dlm resipi atau cukup 40/45min, nur cucuk dgn lidi. test tengok clear atau belum.

satu lagi, kalau kek nampak mcm nak crack bahagian atas tu, cuba kurangkan sket suhu oven. kek crack sbb oven terlalu panas. so turunkan suhu oven dan bakar hingga masak.

katakan la nur nak letak topping, telangkupkan kek yg bawah duk bahagian atas. baru la kita dpt permukaan kek yg rata dan cantik jer bila kita letak topping samada ganache atau buttercream atau fondant. dr situ kita boleh tutup kecacatan kek yg crack.

ish... panjangnyer.. hehe. slmt mencuba ya

indahhouse said...

Salam Kak Nor,

Terima kasih,kak Nor. Tips yang amat berharga!
Insya Allah, saya akan guna tips tu. :)

indahhouse said...

Salam Pak Karamu. Terima kasih singgah. Dah singgah blog pak.Tapi saya tak minat politik. :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────