Salam sejahtera,
Dengan rendah hati, saya mengatakn, memang saya tak pandai bab baking ni. Bab mengadun kek dah pass .Tapi, bab membakar, hadui...merekah sana sini. Tapi muffin kelmarin, memang silap teknik...muffin memang tak bole overbeat...:)
Kelmarin, saya sempat bakar kek lagi.Jangan gelak tau. Saya guna TEPUNG KEK SEGERA. Kat pasaran
dah banyak tepung kek macam ni. Cepat dan mudah. Yang saya guna, keluaran Muslim D'qis Ent.
Kek ni for my husband's officemate. Sajer2 nak jamu kat office.
Kandungan paket:
Bahan A= gula halus
Bahan B= mixed flour(resipi khas Dhiya)
Saya siapkan bahan tambahan :
2 biji telur gred B -suhu bilik
125ml minyak jagung
250ml air ais
sikit esen vanila
ayak bahan B (Mixed flour dari paket)
6.30PM : Saya adun semua bahan
1. Campurkan bahan A dan telur, pukul sehingga kembang
2. Tambahkan sikit esen vanila
3. Setelah kembang, masuk minyak jagung .Pukul sebati
4. Akhir skali masukkan bahan B (Siap diayak). Adun sebati.
6.45PM : Masukkan adunan ke dalam loyang.
Bakar pada suhu 170c. Masak lebih kurang 45-60 minit.
(Saya masak around 40 minit sbb oven panas)
Wah dah cantik la tu...Nur...kalau letak toping...cover rekahan tu semua..lagi cun...work on the topping for the next step...Akak pun masih belajar....kalau nak refer..blog Nor...banyak tips sebab she is good!
ReplyDeleteTerima kasih, kak Watie,
ReplyDeleteHuhu, terharunya. ada jugak org puji. Cik abang saya tu,kurang memakan kek. Sebab tu yg kurang rajin buat.
Nasib baik la, ada officemate yang rajin merasa.
Doakan semangatku tak ilang...:)
Salam ziarah dari Pak Karamu
ReplyDeletenur.. nak membaking ni kena bercinta dgn oven dulu. kena kenal camna tahap kepanasan oven kita. sesetengah oven dia kuat panasnya walau kita ikut kehendak resipi contoh 180C. cam oven k.nor (zanussi) panas dia mmg kuat walau guna 180C. so tiap kali baking, k.nor kena guna 170 - 175C jer. kita takleh ikut 100% kehendak resipi, kena depend tahap kepanasan oven kita , k..
ReplyDeletepastu katakan la kek perlu dimasak 45 min (kebiasaannya). jgn sesekali bukak pintu oven sebelum 30 min pertama. nanti kek drop. kalau la nampak bahagian atas kek cam dah brown, boleh la nur letak aluminium foil atas loyang. just letak gitu jer utk mengelakkan bahagian atas kek jd hangus sedangkan bahagian tengah/dalam kek masih tak masak. tp kena ingat, jgn letak foil/bukak sebelum 30 min. kena lebih dr 30 min tau. pastu nur bakar la lagi sehingga kek masak (ikut masa yg diberitau dlm resipi atau cukup 40/45min, nur cucuk dgn lidi. test tengok clear atau belum.
satu lagi, kalau kek nampak mcm nak crack bahagian atas tu, cuba kurangkan sket suhu oven. kek crack sbb oven terlalu panas. so turunkan suhu oven dan bakar hingga masak.
katakan la nur nak letak topping, telangkupkan kek yg bawah duk bahagian atas. baru la kita dpt permukaan kek yg rata dan cantik jer bila kita letak topping samada ganache atau buttercream atau fondant. dr situ kita boleh tutup kecacatan kek yg crack.
ish... panjangnyer.. hehe. slmt mencuba ya
Salam Kak Nor,
ReplyDeleteTerima kasih,kak Nor. Tips yang amat berharga!
Insya Allah, saya akan guna tips tu. :)
Salam Pak Karamu. Terima kasih singgah. Dah singgah blog pak.Tapi saya tak minat politik. :)
ReplyDelete